Disznóság: még a sertéshús ára is a legszegényebbeket húzza

Tizenkilenc és fél kiló sertéshúst eszik meg az átlagmagyar egy évben: a legszegényebbek két kilóval többet, mint a leggazdagabbak. Eddig ugyanis elfogadható árunak számítottak a nem éppen legegészségesebb disznóságfélék, de ez már nem tart sokáig, a szakemberek drasztikus áremelést jósolnak a következő hónapokra. Akciók persze eddig is voltak, és valószínűleg ezután is lesznek, akik tehetik, jobb, ha ilyenkor feltankolják a fagyasztót.
Rafai Gábor

2022. január 10. 18:52

Disznóság: még a sertéshús ára is a legszegényebbeket húzza

Tavaly azon ritka kivételek közé tartozott a sertéshús, aminek nem emelkedett az ára, sőt a statisztika szerint másfél-két százalékkal még csökkent is. Egy-egy akció alkalmával a karaj ára akár ezer forint alá is bekacsintott, és volt, hogy 899-ért combot, lapockát is kaptak a szemfüles vásárlók, akik ilyenkor alaposan feltöltötték az otthoni készleteket.

A sertéskaraj árának alakulása 
2010–2020 között (forint/kilogramm)
20101220 Ft
20111240 Ft
20121360 Ft
20131460 Ft
20141430 Ft
20151430 Ft
20161360 Ft
20171450 Ft
20181480 Ft
20191470 Ft
20201800 Ft
20211660 Ft

Most úgy tűnik, ennek a világnak az idén vége szakad, a trend ismét megfordul: árcsökkenésből drasztikus áremelkedésbe csap át.

 

A szakértők előrejelzései szerint olyan durva árrobbanás jöhet az idén, hogy ezután már csak a gazdagok ehetnek ebből a húsféléből is.

 

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az Indexnek elmondta, úgy véli, hogy a 25-30 százalékos takarmánydrágulás be fog épülni az önköltségi árakba, mindez pedig komoly árnövekedést jelent majd, mivel a sertéshús előállítási költségeinek 65-70 százalékát a takarmányár teszi ki. A szakember ugyan jóslásokba nem bocsátkozott, de a takarmányárak növekedését figyelve nem kizárt, hogy a sertéskaraj ára egyes üzletekben akár kétezer forint fölé is benézhet, a comb pedig megközelítheti azt.

 

„Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nemcsak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta”

 

– indokolta az árak emelkedését Éder Tamás, aki azt is hozzátette, hogy a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek nem drágultak számottevően, az infláció mértékét meghaladóan tavaly. 

 

Ugyanakkor az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért drágultak számottevően, az infláció mértékét meghaladóan tavaly, azért jöhet az év első felében a fogyasztói árakban is egy nagyobb robbanás, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést. Nincs ugyanis más választásuk.

 

Éder Tamás szerint az év végén már meg is kezdődött a korrekció, ami fél éven át még folytatódni fog, ezért pedig a boltokban is nőnek majd az árak 2022 első félévében.

 

A szegedi árak

Megnéztük, Szegeden most mennyiért kaphatók a különféle sertéshúsok. Az árak általában nem húznak el nagyon egymástól. Sertéskarajt viszont találtunk akciósan 1099 forintért, és nem akciósan 1998-ért is.

A sertéscomb ára Szegeden (forint/kilogramm)
Mars tér nagycsarnok1590 Ft
Priváthús1250 Ft
Auchan áruház (csomagolt)1789 Ft
Húsfutár (házhoz szállítva)1400 Ft

Luxus lesz a virsli és a párizsi?

Ha a sertéshús drágul, akkor többe kerül majd minden, ami abból készült. Az elmúlt időszakban a sertéspárizsi ára hullámzóan alakult. A KSH adatai szerint 2019-ben jelentős áremelkedést láttunk a sertésinfluenza miatt csökkenő állatállományok, azaz a kínálat szűkülése miatt.  

 

2020-ban és 2021-ben viszonylag stabil volt a termék ára, csak kisebb mértékben emelkedett, és nem tért vissza a korábbi nagyon magas szintre.

 

A sertéspárizsi átlagára 2020-ban 1750 forintról indult, és tavaly 1920 forint körül zárt. A gépsonka ára pedig egy év alatt kicsi több, mint 300 forinttal, 2530-ról 2870 forintra nőtt.

 

Innen jöhet most egy nagyobb áremelkedés a húsiparosok szövetségének vezetője szerint.

Magyarországon átlagosan 19 és fél kilogramm sertéshúst fogyasztunk. Az elmúlt tíz évben ez négy kilogrammal nőtt, a tendencia most minden bizonnyal megtorpan, ha valóban bekövetkezik a drasztikus áremelkedés.

 

A túlzott árnövekedésnek azonban határt szab a vásárlók pénztárcája. Ha az üzletek hűtőpultjaiban rendre ott marad a sertéskaraj vagy a comb, akkor előbb-utóbb kénytelenek lesznek akciókkal túladni rajtuk. Sokan pedig már majd csak ezekben bízhatnak.  

 

Az pedig csak sovány vigasz, hogy szinte az egész Európai Unióban Magyarországon a legolcsóbb a sertéshús: éppen 25 százalékkal alacsonyabb az ára, mint az uniós átlag. Valójában ez sem boldogít, hiszen mindezt az uniós, 2129 eurós átlagbér alig több mint negyven százalékából, mindössze 871 euróból kell megvásárolnunk.

 

(Nyitóképünk illusztráció, fotó: Iványi Aurél)