Direkt36: Pintér Sándor egyik régi bizalmasának cége vette meg a Pegasus kémszoftvert a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatának

Az oknyomozó lap szerint az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában úgy hagyták jóvá a kémszoftver beszerzését, hogy valójában nem is igazán tudták mi az, és mire akarják használni.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 28. 10:43

Direkt36: Pintér Sándor egyik régi bizalmasának cége vette meg a Pegasus kémszoftvert a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatának

A Direkt36 szerint azon a 2017-es bizottsági ülésen az történt, ami korábban is mindig, ha Nemzetbiztonsági Szakszolgálat meggyőzően érvelt a beszerzés mellett: minden képviselő elfogadta a kémszoftver közbeszerzés nélküli vásárlását. A lap három forrástól is úgy értesült, a tagok még a szoftver nevét sem tudták, és azt sem, hogy  

 

a Pegasust Pintér Sándor egyik régi bizalmasának, korábbi kabinetfőnökének, Tasnádi Lászlónak a résztulajdonában álló Communication Technologies Kft. nagyjából nettó 6 millió euróért vette meg a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak.

 

A Pegausról azóta kiderült, világszerte – Magyarországon is – politikusok, újságírók, közéleti emberek lehallgatására, megfigyelésére használták a titkosszolgálatok, vélhetően kormányzati jóváhagyással vagy kérésre.

 

Communication Technologies Kft. „az elmúlt években több más állami megbízást is elnyert, és éves szinten két-hárommilliárdos bevételt, illetve több százmilliós nyereséget termelt” 

 

– írja a Direkt36. Tasnádi hírszerző volt a Kádár-rendszerben, később III/II-es operatív tisztként is dolgozott. Ez vetett véget politikai pályafutásának 2016-ban, amikor nagy felháborodást váltott ki, hogy Áder János köztársasági elnök 1956 hatvanadik évfordulóján léptette elő Tasnádit, Pintér Sándor bizalmasát altábornaggyá, pedig Tasnádi még Nagy Imre újratemetése kapcsán is az akkori ellenzék megfigyelésével foglalkozott.

 

A Direkt36 arra hívta fel a figyelmet, a Pegasust a szakszolgálatnak megvásárló Communication Technologies Kft. másik ismert tulajdonosa Neuman Péter, aki több állami eszközbeszerzésben is részt vett, és akinek jók a kapcsolatai a politikával a Fidesztől a régi MSZP-n át az SZDSZ-ig. Az oknyomozók cikkéből az is kiderül, hogy Neuman vélhetően szakértője a kémszoftvereknek és az egész témának, olyannyira, hogy többször kritizálta, felületesnek tartotta Pegasusról megjelent leleplező cikkeket.

 

A Communication Technologies Kft. harmadik ismert tulajdonosa Hetényi László, aki 2017-ben a Pegasus-beszerzés bizottsági engedélyezését követő hónapokban szerzett 10, majd 33 százalékos részt.

 

Érdemes elolvasni a Direkt36 teljes cikkét.

Címlapon

mutasd mind