Direkt36: magántőkealapokban rejtettek el óriási vagyonokat kormányközeli körök

Magántőkealapok a világ számos országában léteznek, elsősorban befektetési céllal. Magyarországon azonban a kormányközeli elit meglátta a titkosságukban rejlő lehetőségeket és elkezdte őket úgy használni, ahogy máshol az offshore cégeket szokás.
Kékes Viktória

2023. január 19. 10:21

Direkt36: magántőkealapokban rejtettek el óriási vagyonokat kormányközeli körök

Dokumentumok bizonyítják, hogy kormányközeli üzletemberek tulajdonába tartozik számos olyan, óriási vagyonokat rejtő magántőkealap, amelyek tulajdonosai eddig titokban maradtak – derítette ki a Direkt36 egy állami nyilvántartásból nyert adatokkal.

 

Az oknyomozó portál 26 magántőkealap valós tulajdonosát találta meg, egy bárki számára elérhető, állami adatbázisból, amit az adóhatóság kezel. Így többek között kiderült, hogy

 

  • Mészáros Lőrinc még annál is több magántőkealapban érdekelt, mint ahánnyal eddig a sajtóban összekötötték.
  • Száraz István, aki a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja, az idén létrejövő magyar szuperbank, a Magyar Bankholding csaknem 11 százalékának végső tulajdonosa.
  • Két magántőkealap is egy Hornung Áron nevű pécsi ingatlankereskedőé, aki a milliárdos befektetővel, Jellinek Dániellel is üzletelt, és több szálon köthető Tiborcz István üzlettársához, Hamar Endréhez. Hornung neve korábban nem került elő a hírekben, pedig tavaly csupán egy cégéből 13,5 milliárd forint osztalékot vett ki.
  • A magyar autópálya-koncessziót 35 évre – hat másik magántőkealappal konzorciumban – elnyerő magántőkealap a milliárdos Szíjj Lászlóé, Mészáros Lőrinc üzlettársáé.

 

A Direkt36 arra emlékeztet: a magántőkealapokra vonatkozó speciális szabályok a rejtőzködés lehetőségét nyújtják a befektetők számára. Míg a hagyományos cégek – kft.-k, bt.-k, részvénytársaságok stb. – esetében bárki néhány perces online kereséssel hivatalos információkat szerezhet a tulajdonosi hátterükről és pénzügyeikről, a magántőkealapoknál nem ez a helyzet. 

 

Magántőkealapok a világ számos országában léteznek, elsősorban befektetési céllal. Magyarországon azonban a kormányközeli elit meglátta a titkosságukban rejlő lehetőségeket és elkezdte őket úgy használni, ahogy máshol az offshore cégeket szokás – arra, hogy teljes titokban gyarapíthassa a segítségükkel a vagyonát. A G7 gazdasági lap tavalyi becslése szerint a teljes anonimitást biztosító séma annyira elterjedt a nagybefektetők között, hogy már 2021-ben is az összes magyarországi vállalat nyereségének 3,5 százaléka landolt magántőkealapoknál.

 

2021 májusában már mi is írtunk arról, hogy kormányközeli vállalkozók magántőkealapokat használnak vagyonuk elrejtésére, a koronavírus-járvány kitörése óta pedig ezeknek a száma látványos növekedésnek indult.