Direkt36: Orbán Viktor öccse szereti a fegyvereket és a Norbi Update termékeket

Orbán Áron kezében ez a két, látszólag egymástól teljesen eltérő terület összeér.
Kékes Viktória

2022. szeptember 15. 11:17

Direkt36: Orbán Viktor öccse szereti a fegyvereket és a Norbi Update termékeket

Orbán Áron eddig nem vállalt közéleti szerepet, a közösségi médiában azonban nyilvános posztok sorát teszi közzé évek óta. Itt például egy olyan videón látható, amelyen egy szendvicset készít Norbi Update termékekkel, vadászkéssel és fegyverrel fűszerezve.

 

Ezzel a miniszterelnök öccse szemléletesen ötvözi a két területet, amelyen jelenleg aktív: kiemelt érdeklődését a fegyverek iránt, illetve szerepvállalását Schobert Norbert vállalkozásában - írja a Direkt36.

A fegyverek szeretete

Orbán öccse Facebookján rendszeresen reklámoz egy Global Arms Hungary nevű dunakeszi fegyverboltot is. A bolt mögött álló Multi Shoot Zrt. évi 90 és 120 millió forint közötti nettó árbevételével nem számít jelentős vállalkozásnak. 

 

Elsősorban fegyverkereskedelemmel foglalkoznak, katalógusaik alapján fegyvereket, szárazföldi és vízi harci járműveket, sőt bombákat is kínálnak.

 

Bár a cégben hivatalosan Orbán Áronnak nincs szerepe, a valóságban ezer szálon kötődik hozzá: nemcsak a leendő lőtérnek otthont adó szécsénkei földterület birtokosa, hanem az ő lakcímén található a Multi Shoot fóti fióktelepe, és korábban az övé volt a cég egy másik, zámolyi fióktelepe is. A Multi Shoot koronát, szárnyakat és fegyvereket mintázó logója védjegyoltalom alatt áll, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisa alapján ezt Orbán Áron védette le. Orbán a közösségi médiában is többször egyértelműen utalt már rá, hogy a Multi Shootot a sajátjának tekinti.

 

Hivatalosan azonban a cég alapítója és egyedüli tulajdonosa Tűzkő Nándor nőgyógyász. Tűzkő a Szent Margit Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, aki közben több állami tulajdonú cégben is szerepet vállal. 2020-ban felügyelőbizottsági tag lett négy, állami tulajdonba került meddőségi centrumban is: az alig néhány hónappal korábban államosított Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.-ben, a Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft.-ben (korábban Kaáli Intézet), a Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.-ben és a Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.-ben is. A meddőségi klinikákon kívül Tűzkő az MKB-Pannónia Egészségpénztár igazgatótanácsának is szakértői tagja. Ez a pénztári szolgáltatásokat nyújtó nonprofit szervezet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank szolgáltatása.

 

Bár a Multi Shoot Zrt. állami megrendelésben eddig nem részesült, 2021-ben a Széchenyi 2020 program keretében mintegy 9 millió forint uniós pénzt nyert vállalkozásfejlesztésre. Emellett a cég 10 százalékos résztulajdonosa egy Bank Biztonság Bizalom Zrt. nevű vállalkozásnak, amely más cégekkel együtt többször nyert el több százmilliós közbeszerzéseken őrző-védő feladatokat.

 

Az update termékek szeretete

A Norbi Update Lowcarb Zrt.-ben 2022 májusában lett Orbán igazgatósági tag, de a Direkt36 kutatásai alapján már ennél korábban üzlettársak lettek egy horvát vállalaton keresztül. Orbán Áron alapító tulajdonosa ugyanis a Horvátországban, 2019-ben bejegyzett Circles of Angels and Devils d.o.o. nevű cégnek. Ez a vállalkozás van feltüntetve a Norbi Update horvát ágazatának, az Update Nivo nevű webáruháznak az oldalán eladóként és az oldal jogainak birtokosaként. A Direkt36-nak nyilatkozó forrás szerint a cég birtokolja az Update franchise-jogait. A Circles of Angels and Devils a magyar határhoz közeli Csáktornyán üzemeltet Update-boltot.

 

A helyi cégadatok alapján a Circles of Angels and Devils egy alacsony forgalmú vállalkozás, amely 2021-ben 9 millió forintos bevétellel, veszteségesen üzemelt.

Ahol a fegyverkereskedelem és az update összeér

Nemcsak Orbán horvát cége, hanem a Multi Shoot is több szálon kapcsolódik a Norbi Update Lowcarbhoz, annak termékeihez és tulajdonosaihoz. A Multi Shoothoz tartozó brand, a Global Arms Hungary weboldalán a forgalmazott fegyverek és lőszerek mellett az Update termékek is széles választékban megtalálhatóak és megvásárolhatóak. A „norbis termékek” bevezetésének tervét a Global Arms már 2021 nyarán bejelentette Facebookon, és ekkor Orbán Áron is feltöltött egy Update termékeket népszerűsítő receptvideót. 

 

Az Update-cég egyik tulajdonosának, Rubint Rékának már egy 2021. februári, tematikus fotózásához is a Global Arms Hungary biztosította a kellékül szolgáló fegyvereket és kiegészítőket, Rubint 2021 őszén tartott Alakreform táborába pedig önálló standdal is kitelepült és önvédelmi bemutatót tartott a Global Arms Hungary.  

Fotó: Facebook

Ezt a tábort egyébként a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó turai kastélyban tartották, ahol a Schobert család – a közösségi médiába feltöltött tartalmaik alapján – azóta többször is megfordult. 

A Schobert család a Turai kastélyban. Fotó: Facebook

Emellett az Update-cég névadó-tulajdonosa igyekszik gesztusokat tenni a kormánynak. Egy alkalommal például nyilvánosan is kiállt a kormány politikája mellett: idén májusban a kormányközeli Ripostnak adott interjút, amelyben bírálta az Európai Unió Oroszországot sújtó szankciós politikáját.