Direkt36: Orbán Viktor főtanácsadóját is megfigyelhették a Pegasusszal

Szilas Cecília telefonján is megtalálták a kémszoftver nyomait.
Kékes Viktória

2022. március 22. 11:35

Direkt36: Orbán Viktor főtanácsadóját is megfigyelhették a Pegasusszal

Szilas Cecília volt pekingi nagykövet telenfonszáma éppen akkor került az izraeli kémszoftver célpontjává, amikor a Dunaferr biztonsági igazgatójaként dolgozott. Azt nem tudni valóban megfigyelték-e, de az biztos, hogy az ő telefonszáma is szerepel a Pegasus esetleges célpontjait tartalmazó listán. - írja a Direkt36.

 

Szilast mindenesetre nem sokkal a kérdéses időszak után, 2019. szeptember 1-én nevezte ki Orbán Viktor kína-ügyi miniszterelnöki főtanácsadóvá, aki ebben a minőségében vett részt a Fudan egyetemről szóló egyeztetésen is. Erre 2019. október 1-én a Karmelita kolostorban került sor. A kormány fotóján jól látszik, hogy Szilas a miniszterelnök mellett foglal helyet:

 

Forrás: kormany.hu

 

Azt is a Direkt36 derítette ki, hogy ezen a tárgyaláson dőlt el: a kormány egy 540 milliárdos kínai hitelből akarja megvalósítani a Fudan kampuszát - a Diákváros rovására. Az egyetemet egy alapítvány hozná létre, amelynek kuratóriumában szintén megtaláljuk Szilast. (Lehet, hogy a projektből nem lesz semmi: Karácsony Gergely népszavazást kezdeményezett a Fudan egyetem megvalósítása ellen, és össze is gyűjtötte az ehhez szükséges aláírásokat, ezzel pedig minden akadály elhárult egy esetleges referendum kiírása elől. Amennyiben pedig az ellenzék győz április 3-án, akkor egészen biztosan nem lesz a projektből semmi.)

 

A Direkt36 2021 júliusában, egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is. Az esetleges célpontok között kormányzati tisztviselők telefonszámát is megtalálták. Szilas Cecília mellett így Weintgartner Balázs és Aszódi Attila volt államtitkárok, Bodnár Zsolt TEK főigazgató-helyettes, de Áder János leköszönő köztársasági elnök testőrségének vezetőit is megfigyelhették a Pegasusszal.