Direkt36: Az orosz titkosszolgálat 10 éve rendszeresen feltöri a külügyminisztérium számítógépeit – a kormány nem tesz semmit ellene

Az oknyomozó portál azt írja, a magyar diplomácia a külügyi hálózatok feltörésével gyakorlatilag nyitott könyvvé vált Moszkva számára. Az oroszok előre tudhatják, miről mit gondol és mit tervez a magyar külügy. Az orosz–ukrán háború fényében ez különösen aggasztó.
Kékes Viktória

2022. március 29. 09:17

Direkt36: Az orosz titkosszolgálat 10 éve rendszeresen feltöri a külügyminisztérium számítógépeit – a kormány nem tesz semmit ellene

A Direkt36 legújabb cikkében azt írja, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszereit. Az oroszok teljesen kompromittálták a külügy számítógépes hálózatát és belső levelezését, feltörték a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is.

 

Volt titkosszolgálati tisztek szerint a kibertámadások nyomai alapján a Magyarország külügyminisztériuma elleni műveletek mögött egyértelműen az orosz titkosszolgálatok hekkercsoportjai állnak. A Direkt36 forrásai szerint a magyar állami szervek régóta és jól ismerik őket, mivel már legalább egy évtizede folyamatosan támadják a kormányzati hálózatokat.

 

A fertőzés – a cikk szerint – részben adathalász támadásokkal és vírusokat tartalmazó email-csatolmányokkal került be a magyar külügyminisztériumba, majd szétterjedt a teljes belső hálózaton – a Bem téri minisztérium és a több mint 90 külképviselet több mint 150 objektumának számítógépei mind-mind érintettek. 

 

A volt tisztviselők szerint a fertőzés már hosszú évek óta lappangott, és azt annyira későn fedezték fel, hogy utólag már nem is lehet teljes körűen megmondani, milyen pontokon és hányféle módon másztak be az oroszok a külügy rendszereibe.

 

A Direkt36 forrásai szerint Szijjártó Pétert és a külügy felső vezetését a hálózatok biztonságáért felelős szervek legalább fél éve tájékoztatták a felfedezésről, de azóta már Pintér Sándor és a Belügyminisztérium irányítói is tisztában vannak a részletekkel az általuk felügyelt titkosszolgálatokon keresztül. 

 

Szijjártó tehát jó ideje tisztában van a kockázatokkal, a külügyi apparátusnak – néhány figyelmeztető körlevelet leszámítva - azonban nem árulták el, hogy a mindennapi munkaeszközeik és a külügyminisztériumi hálózatok már jó ideje kompromittálódtak. A Direkt36-nak 2022 februárjában még féltucatnyi EU-s és NATO-s tagállam diplomatája is azt állította, hogy a magyar külügy részéről nem kaptak semmiféle hivatalos tájékoztatást sem az orosz kibertámadás tényéről, sem annak súlyosságáról, sem arról, hogy az érintett-e NATO-s és EU-s információkat.

 

A Direkt 36 megkereste kérdéseivel a Külügyminisztériumot, a Belügyminisztériumot és a Miniszterelnöki Kabinetirodát is. Válaszra ezúttal sem méltatták őket. 

 

A Direkt36 a magyar külügy elleni orosz titkosszolgálati műveletet és annak legalább egy évtizedre visszanyúló előzményeit, illetve a feltáró-elhárító intézkedések elégtelenségét a külügyes dokumentumok, illetve több mint harminc háttérbeszélgetés segítségével rekonstruálta. A teljes anyag itt olvasható.

Címlapon

mutasd mind