Direkt36: a háború kitörése óta az orosz „kémbank” a magyar kormány legfőbb támasza

Az Orbán-kormány tisztviselői például megpróbálták elérni, hogy az európai hatóságok megnyissák a zárolt európai forrásokat. Kétség nem férhez hozzá, hogy a magyar kormány rendkívül fontosnak tartja az orosz dominanciájú bankkal való együttműködést még a háborús helyzet ellenére is.
Kékes Viktória

2023. március 13. 11:09

Direkt36: a háború kitörése óta az orosz „kémbank” a magyar kormány legfőbb támasza

Bár a nyilvánosságban igyekezett magabiztosnak látszani az orosz vezetésű, budapesti székhellyel működő Nemzetközi Beruházási Bank az orosz invázió kezdetekor, a színfalak mögött hamar eluralkodott a pánik a bankon belül – írja a Direkt36, olyan belső iratokra hivatkozva, amelyek azt követően szivárogtak ki, hogy februárban hacker támadás érte a bankot.

 

Az oknyomozó portál szerint a pénzintézet vezetése egyre növekvő rémülettel fogadta, ahogy a következő napokban és hetekben előbb egy európai pénzügyi szervezet blokkolta a bank forrásait az Oroszországra kivetett szankciókra hivatkozva, majd a háború elleni tiltakozásul több tagország is bejelentette kilépését az IIB-ből, és még a hitelminősítők is sorra bocsátották ki a bankról szóló egyre negatívabb értékeléseiket.

 

A kiszivárgott iratokból az is kiderült, hogy ebben a katasztofális helyzetben

  • a többségi tulajdonos oroszok legfőbb szövetségese és támasza Magyarország volt,
  • az Orbán-kormány tisztviselői próbáltak segíteni abban, hogy elérjék az európai hatóságok által zárolt források megnyitását,
  • sőt, lépéseket tettek arra is, hogy elkerülhető legyen, hogy az oroszok olyan mértékű befolyást szerezzenek a bankban, amely már akár direkt nyugati szankciókat is vonhatna maga után.

 

Azaz egyre nyilvánvalóbb, hogy a magyar kormány valamilyen okból rendkívül fontosnak tartja az orosz dominanciájú bankkal való együttműködést még a háborús helyzet ellenére is.