Direkt 36: Orbán repülgetéseiről szakértett, rászállt a titkosszolgálat és a Pegasus-listára is felkerült a pilótából lett újságíró

Egészen véletlenül épp azután került a Pegasus nevű kémszoftver célkeresztjébe Pető György telefonja, miután tippet adott a HVG-nek egy cikkhez, ami Orbán Viktor 2015-ös magángépes repüléséről írt.
Cservenák Zoltán

2021. november 22. 15:19

Direkt 36: Orbán repülgetéseiről
szakértett, rászállt a titkosszolgálat és a Pegasus-listára is
felkerült a pilótából lett újságíró

A HVG 2015-ben számolt be arról, hogy Orbán Viktor egy OTP-s leányvállalat magángépével Párizsba, majd onnan Svájcba repült, azon belül is Zürich-be. A francia fővárosban egy terrortámadásokat ellenző felvonuláson, a svájci bankvárosban egy FIFA-rendezvényen vett részt a miniszterelnök. Legalábbis ez volt a hivatalos indoklás. A cikkhez az ötletet Pető György, az RTL korábbi híradósa adta a HVG-nek, aki egyébként képzett pilóta, repülési szakértő.

 

 

Pető szakértett azokban a cikkekben is, ami a hírhedté vált OE-LEM lajstromjelzésű repülőgép útjairól szóltak. Az OE-LEM-met előszeretettel használja például Mészáros Lőrinc NER-milliárdos is.

 

Pető az őt kérdező oknyomozó újságíróknak azt mondta: „Semmi leleplezés nincs ebben. Nem titkos információkat osztottam meg. Ha valaki ennyire aggódik, hogy a privát repülései kiderülnek, akkor ne használjon magánrepülőt”.

Innen minden úgy történt, ahogy a kémfilmekben szokott. Pető a Direkt 36-nak azt mondta, hogy rászállt a titkosszolgálat az Orbán-féle repülést taglaló cikk után.

 

 

Megkereste őt két bőrkabátos ember a TEK-től, akik egy nyilvános étteremben megkérték, hogy ne adjon többé ilyen tippeket a médiának. 2018-ban kétszer is feltűnt ugyanaz a fehér furgon a házuknál. Pető lefényképezte az autót, a rendszáma alapján azonban nem is létezik a kocsi.

 

Később kiderült, Pető telefonja is ott van a Pegasus 50 ezres listáján, de az ezt követő vizsgálat szerint nem akarták vagy nem tudták feltörni a készüléket, így azon keresztül nem hallgatták le az egykori újságírót.

 

 

A Direkt 36 azt írja, valahogy mégis megtudták a bőrkabátosok és később a titkosszolgálat is, hogy ő adott tippeket az Orbán-cikkhez, mert több személyes „elbeszélgetésen” is részt vett velük a későbbiekben, például 2019-ben.

 

 

Előfordult, hogy Petőnek át kellett adnia a telefonját, amit a titkosszolgálatiak elmondása szerint azért zártak el a beszélgetés ideje alatt, hogy nehogy illetéktelenek azon keresztül hallgassák le őket. A Direkt 36 cikke szerint azonban elképzelhető – és az ilyesfajta gyakorlatról két egykori titkosszolgálati alkalmazott is beszámolt az oknyomozó újságíróknak –, hogy épp ekkor „néztek bele” Pető telefonjába.

 

 

Érdemes a teljes cikket elolvasni a Pegasus-kémbotrány újabb, magyarországi fejezetéről a Telexen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemények

mutasd mind