Diplomáciai bonyodalmat okozhat az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése

Magyarország lehet az első EU-tagállam, amely Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét. Az ügy diplomáciai bonyodalmakat okozhat.
Hollósi Zsolt

2023. március 03. 11:55

Diplomáciai bonyodalmat okozhat az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése

A magyar kormány áprilisban Tel-Avivból Jeruzsálembe (képünkön) költözteti Magyarország izraeli nagykövetségét – írja a Times of Israel napilapra hivatkozva a Telex. Ezzel Magyarország lehet az első EU-tagállam, amelyik ilyen döntést hoz. Az izraeli lap értesülései szerint Szijjártó Péter magyar és Eli Cohen izraeli külügyminiszter az utóbbi napokban egyeztek meg a költözésről. Az izraeli külügyminisztérium magas rangú forrásai megerősítették a magyar nagykövetség áthelyezését. A lépést azzal hozták összefüggésbe, hogy Orbán segíteni akar Benjámin Netanjahunak, diplomáciai sikert biztosítva ezzel az izraeli miniszterelnöknek és kormányának az igazságügyi rendszer vitatott átalakításának közepette.

 

A két miniszterelnök, Orbán és Netanjahu 2017 júliusában Budapesten. 

 

A Telex hangsúlyozza: a lépés diplomáciai jelentőségét az adja, hogy a nagykövetségek, azaz a legmagasabb szintű diplomáciai képviseletek a szokásjog és a nemzetközi gyakorlat alapján szinte mindig a fővárosokba települnek, azaz 

 

a magyar kormány gesztusa azt jelenti, hogy Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.

 

Izrael maga is Jeruzsálemet tartja saját fővárosának, állami szervei is itt találhatók, a bökkenőt az jelenti, hogy a nemzetközi közösség többsége nem tartja jogosnak és elfogadhatónak ezt az értelmezést. Eddig Guatemala, Honduras és a szuverén államként is csak hézagosan elismert Koszovó mellett egyedüli jelentős országként kizárólag az Egyesült Államok telepítette nagykövetségét Jeruzsálembe Donald Trump elnöksége alatt. Más ország az 1980-ig Izrael által is saját fővárosának tekintett Tel-Avivban működteti nagykövetségét, Jeruzsálemben csak főkonzulátusok vannak.

 

Ez a diplomáciai tartózkodás a Telex szerint annak szól, hogy a nemzetközi közösség emlékezni és emlékeztetni akar arra, hogy bár Jeruzsálem de facto teljesen izraeli ellenőrzés alatt áll, ez azonban nem jelenti azt, hogy a zsidó állam teljes mértékben jogot formálhatna rá.