Diogo Costa nem nézett maga mögé, de megúszta: Portugália–Ghána 3–2 (0–0)

Majdnem egy hatalmas kapusbaki okozta Portugália vesztét a harapós Ghána ellen a katari világbajnokságon.
Cservenák Zoltán

2022. november 24. 20:37

Diogo Costa nem nézett maga mögé, de megúszta: Portugália–Ghána 3–2 (0–0)

Világbajnokság, Katar, 1. forduló, H csoport

Portugália–Ghána 3–2 (0–0)

Doha, 974 Stadion, 42 662 néző. Vezette: Elfath (amerikai)

Portugália: Diogo Costa – Cancelo, Danilo Pereira, Dias, R. Guerreiro – Neves (Leao, 77.), Bruno Fernandes, Otávio (Carvalho, 56.) – Bernardo Silva (Palhinha, 87.) – Joao Félix (Joao Mário, 88.), C. Ronaldo (G. Ramos, 88.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Ghána: Ati-Zigi – Seidu (Lamptey, 66.), Djiku (Semenyo, 90+2.), Amartey, Salisu, Baba Rahman – Samed (Kyereh, 90+2.), Partey, Kudus (Bukari, 77.) – A. Ayew (J. Ayew, 77.), I. Williams. Szövetségi kapitány: Otto Addo

Gólszerző: C. Ronaldo (65. – 11-esből), Joao Félix (78.), Leao (80.), ill. A. Ayew (73.), Bukari (89.)

 

A portugálok már a 10. percben megmutatták, nem hagyják a véletlenre Ghána legyőzését. A 10. percben Ronaldo kilenc méterről a kapusba lőtt egy ziccert, ha jól vette volna át, ez biztos gól. Négy perccel később az ötösön belülről fejelhetett Ronaldo, de a labda kicsit magasabb volt a kelleténél, nem tudta kapura irányítani.

 

A félidő további részében nagyobb helyzet nem volt, gyűrték egymást a csapatok, de a védők vagy blokkolták a lövéseket, vagy a kapusok fogták meg a gyengébb próbálkozásokat.

 

A második félidő már gólgazdagra sikerült. 

 

Az 55. percben majdnem vezetést szerzett Ghána: egy kontratámadás végén a Kudus a tizenhatos előteréből lőtt a labda alig kerülte el a bal alsó sarkot. A portugálok nem vették komolyan az afrikai játékost.

 

Tizenegyesből szerzett vezetést Portugália a 65. percben. Ronaldót rúgták föl az ötös sarkánál, pedig nem is a kapu felé fordult, nem tudott volna lőni, elizgulta a dolgot a ghánai Salisu. A büntetőt a sértett a kapu jobb oldala közelébe rúgta. Nem volt jól helyezett lövés, de bivalyerősen meglőtte a labdát CR. Ezzel Cristiano Ronaldo az egyetlen labdarúgó, aki 5 világbajnokságon is gólt lőtt.

 

De jött a hideg zuhany a luzitánoknak a 75. percben: Kudus betett egy labdát a szélről középre, a labda a lábak között eljutott André Ayewhez, aki közelről a kapuba passzolt, 1–1.

 

Nem kellett sokáig várni az újabb portugál gólra, Joao Félix volt az elkövető. Fernandestől kapott gólpasszt, igaz, a ghánai védő elrúghatta volna a labdát, de elhibázta, 2–1.

 

Potyogtak a gólok. Bruno Fernandes remek passzt osztott ki a tizenhatos vonalánál a bal oldalon érkező Leaonak, aki néhány méterről könnyedén passzolt a hosszú alsó sarkába, 3–1.

 

És, amikor a portugálok már azt hitték, Ghána feladja, olyannyira, hogy a 87. percben hármas cserével próbálta pihentetni játékosait a szövetségi kapitány. Csakhogy a 90. percben elaludt a portugál védelem és egy Baba–Bukari-féle kapu előtti kavarás végén utóbbi a hálóba fejelt közelről, 3–2.

 

A 9 percnyi hosszabbításban a portugálok már nagyon a végét várták, és ez majdnem meg is bosszulta magát. Diogo Costa kapus megszerzett egy labdát, majd a földről szerette volna játékba hozni, ezért kigurította maga elé. Elkövette az egyik legnagyobb hibát, amit ilyenkor kapus elkövetett: nem nézett maga mögé, áll-e ott egy ghánai. Állt. Williams rárajtolt a labdára, de miközben át akarta venni, elcsúszott, így nem tudta azonnal kapura tenni. A portugál kapus is próbálta szerelni, ez is megzavarta, és addigra odaért az egyik portugál védő is segíteni, így végül Ghána nem tudott egyenlíteni. A világbajnokság eddigi leghajmeresztőbb pillanata volt.

 

A H csoport másik mérkőzésén:

 

A H csoport állása:

 

  1. Portugália 3 pont
  2. Dél-Korea 1 pont
  3. Uruguay 1 pont
  4. Ghána 0 pont

Címlapon

mutasd mind