Díjkiosztóval ért véget a Zsigmond Vilmos filmfesztivál: idén a fődíjat Ezequiel Salinas kapta egy dokumentumfilmért

Díjkiosztóval ért véget szombat délután a hatodik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. Az operatőrök nemzetközi megmérettetésén szereplő nyolc nagyjátékfilmet, 14 dokumentumfilmet, 19 kisjátékfilmet és hét kísérleti alkotást az előzsűri több mint négyszáz nevezés közül választotta ki.
Rafai Gábor

2022. május 28. 18:00

Díjkiosztóval ért véget a Zsigmond Vilmos filmfesztivál: idén a fődíjat Ezequiel
Salinas kapta egy dokumentumfilmért

A fesztivál idén is rendkívül népszerű volt az alkotók körében: több mint négyszáz nevezés érkezett a világ minden tájáról, többek közt kirgiz, belga, francia, spanyol, orosz, finn, szlovén, mexikói, amerikai filmek versenyeztek hat napon keresztül. 

 

Az előzsűri által  a versenyprogramba beválasztott  alkotásokat május 24. és 28. között közel 1500 percben, 25 órányi vetítési időben nézhette meg a nagyközönség.

 

A versenyző alkotásokat rangos zsűri mérte meg, amelynek elnöke a közel harminc filmet alkotó Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr volt. Mellette Pálfi György filmrendező, Claire Mathon francia operatőr, Gigor Attila rendező-forgatókönyvíró, Török-Illyés Orsolya színművész és Nyoszoli Ákos operatőr ítélték meg az alkotásokat.

 

A hagyományokhoz híven idén is volt kritikus zsűri, amelynek tagjai Varró Attila a Filmvilág rovatvezetője, Pozsonyi Janka újságíró és Kolozsi László forgatókönyvíró voltak.

 

 

A fesztivál díjkiosztóját szombaton délután tartották a fesztiválnak is otthont adó Belvárosi Moziban.

 

– Jó minden évben visszatérni Szegedre, nem tudnék mondani egy másik ilyen helyet Magyarországon, ami ennyire alkalmas lenne egy filmfesztivál megrendezésére. Mindig feltöltődöm, amikor Szegedre jövök, ez a város egy biztos pont a változó filmes világban – mondta köszöntőjében Szabó Gábor, a zsűri elnöke a díjátadón. 

 

A versenyfilmekről elmondta, nehéz volt ítéletet mondaniuk az alkotásokról, mert nagyon széthúzott volt a mezőny: egy fesztiválon egyszerre voltak jelen a profi operatőrök alkotásai és pályakezdők munkái is.

 

Idén a zsűri döntése alapján a fesztivál életműdíját Grunwalsky Ferenc kapta. Az operatőrtől mesterkurzuson is tanulhatott az elmúlt napokban a fiatalabb nemzedék, munkái közül pedig a Jancsó Miklós rendezte Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmet vetítették le a fesztiválon.

 

Az Életműdíjast Szabó Éva Andrea, a fesztivál ötletgazdája és alapítója méltatta. Elmondta többek között, hogy Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr eddig 73 filmet jegyez. 

 

Az idén 79 éves alkotót a magyar film vizuális nyelvének egyik megújítójaként tartják számon. Az új technikák egyik legmerészebb felhasználója, így alkalmazta a hordozható videokamerát, amellyel az 1970-es évek közepén Párizsban találkozott. 

 

Idén a zsűri döntése alapján a fesztivál életműdíját Grunwalsky Ferenc kapta.

 

Ő az a magyar operatőr, aki eddig a legtöbb alkalommal nyert a filmkritikusok évenkénti szavazásán. 

 

Az V. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjazott alkotásai

A legjobb operatőri munkáért járó fődíjat az idén Ezequiel Salinas argentin származású operatőr kapta a Bíró Bálint rendezővel készített Félhomály (Dusk) című dokumentumfilmért. 

 

Most először fordult elő a fesztivál történetében, hogy a fődíjat nem egy nagyjátékfilm, hanem egy kisfilm nyerte le.

 

A magyar–szerb határ közelében mezőőrként dolgozó, nyolcgyermekes Sándorról szóló Félhomály című dokumentumfilm a zsűri méltatása szerint egy fontos és égető kérdésről beszél méghozzá úgy, ahogy csak egy film tud. A nézők a kép, a kamera erejével olyan események tanúivá válnak, melyeket újsághírekből nem lehet megérteni.

 

A legjobb dokumentumfilmért járó díjat és a kritikusok elismerését a Mesék a zárkából című alkotás operatőrei, Kürti István és Nagy Zágon vehették át. A filmet Visky Ábel rendezte.

 

A legjobb kísérleti filmért járó elismerést az Otra luna című spanyol alkotásért Juanma F. Pozzo operatőr, rendezőnek ítélték oda. 

 

Origó Stúdió és a Magyar Hollywood Tanács oklevelét Kovács Tamás alpolgármester vette át.

 

A legjobb kisjátékfilmért Réder György operatőrt díjazták, aki a Gyere című alkotást Lengyel Balázs rendezővel közösen készítette. 

 

A legjobb nagyjátékfilm díját megosztva a Természetes fény és az Animals című alkotás kapta. Előbbinek Dobos Tamás az operatőre, rendezője pedig Nagy Dénes, míg a belga alkotást Frank Van Den Eeden fogtografálta és Nabil Ben Yadir rendezte.

 

A diákzsűri elismerését idén a Ludovica Isidorinak ítélte oda a Willing to go there című, Laura Beckner rendezte kisjátékfilm fényképezéséért. 

 

Szeged város díját a lengyel–svéd Sweat című nagyjátékfilm operatőre, Michal Dymek kapta, az alkotás rendezője Magnus von Horn.

 

A Magyar Operatőrök Egyesületének (HCA) díját Galambos Eszter operatőr nyerte el a Bohdan Herkaliuk rendezővel közösen készített A baleset című film fotografálásért. 

 

A legjobb fiatal operatőrnek járó díjat kettő, a versenyprogramban szereplő kisjátékfilm – az Elmegyek és a Mama büszkesége – fotografálásért Hudák Dániel vehette át.

 

A díjkiosztó végén az Origó Stúdió és a Magyar Hollywood Tanács oklevelét vehette át Kovács Tamás alpolgármester, azért a munkáért, ahogyan Szeged város önkormányzata ápolja Zsigmond Vilmos emlékét.