Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium: ha ide jársz, itt végzel, biztos lesz a megélhetésed!

Az egész országból várja a csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium a fegyveres szakmák iránt érdeklődő diákokat, akik között egyébként egyre több a lány is. Két középiskolai osztályt indítanak, de felnőttképzésre is lehet náluk jelentkezni. Fegyverműszerész technikus, Fegyvergyártó szaktechnikus szakmáikkal a honvédelmi, rendvédelmi pályákon garantált az elhelyezkedés, a fegyveres testületek tárt karokkal várják a Dianában végzetteket. SZPONZORÁLT TARTALOM
Szeged.hu

2023. február 08. 15:27

Diana
Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium: ha ide jársz, itt végzel,
biztos lesz a megélhetésed!

Aki fegyverműszerész technikusnak akar tanulni, annak Csongrádon a helye! Aki érdekelődik a fegyverek tervezése, gyártása, javítása iránt, az biztos, hogy megtalálja a helyét a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumban. Közel harmincöt éve oktatják ezeket a szakmákat, immár a honvédelmi ágazatban.

 

– A tanulóink honvédelem ágazatai alapképzésben vesznek részt. Ha általános iskolából jönnek az öt éves technikumunkban, akkor két éven át kapják az alapképzést, melyben szorosan együttműködünk a Magyar Honvédség alakulataival – mondta Bozó Gábor az intézmény igazgatója.

 

 

A Dianába folyamatosan két-háromszoros a túljelentkezés. Az új rendszerű szakképzés beindítása óta idén szeptemberben a negyedik évfolyam indul Csongrádon. Két harminc fős osztályt indítanak egy tanévben, ahova tényleg az egész országból jelentkeznek diákok. Az ötéves képzésben a diákok negyedik év végén előrehozott érettségit tesznek – bizonyos közismereti tantárgyakból –, majd az ötödik év végén szakmai érettségit, fegyverműszerész technikusi végzettséget szereznek. – Ezt követően dönthetik el, hogy maradnak-e még egy évet, ekkor két szakirány közül választhatnak: a fegyvergyártó szaktechnikus és a fegyveroptikai szaktechnikus közül, így hat év alatt egy érettségi és két technikusi bizonyítványt kapnak tőlünk, ezután tanulhatnak tovább, illetve helyezkedhetnek el – tette hozzá Bozó Gábor.

 

A Magyarországra betelepült, technológia-orientált, védelmi iparban működő cégeknél garantáltan el tudnak helyezkedni a Dianában végzett tanulók:

 

– Ismert, a kormány kiemelten kezeli az ágazatot, a haderőfejlesztést, azaz nagyon nagy szükség van a nálunk végzett szakképzett fiatalokra. Nagyon nagy a felvevőpiaca ennek a szakterületnek – hangsúlyozta az iskolaigazgató.

 

 

A Technikumba egyre nagyobb létszámban jelentkeznek lányok is. – Nagyon örülünk nekik, fontos az ő jelenlétük is mivel ők egyébképességekkel rendelkeznek, mint a fiúk. Ennek a felvevőpiac is nagyon örül, azaz nyugodtan jelentkezzenek a lányok is – mondta Bozó Gábor.

 

Azt sem árt tudni, hogy egy vadonatúj iskolaépület és kollégium várja a tanulókat, akik teljes ellátást is kapnak, sőt, általános technikusi alapösztöndíj mellett, a tanulmányi eredménytől függően kadétösztöndíjat is kapnak a dianás diákok.

 

 

Bozóné Simon Edit tanulmányi vezető azzal egészítette ki Bozó Gábor szavait, hogy nemcsak az általános iskolások jelentkezését várják, hiszen az érettségizetteket is jelentkezhetnek nappali tagozatra, továbbá felnőttképzési jogviszonyban munkavégzés mellett is lehetőség van fegyverműszerész technikus szakmát szerezni. Nekik már csak a technikusi két éves képzést kell elvégezni és a harmadik éves szakosodást. Egyre több felnőtt is érdeklődik, akik át akarják képezni magukat, perspektívát látnak ezen a szakterületen. Bozó Gábor azt is hangsúlyozta, hogy a végzett tanulóknak, a felsőoktatásban is továbbtanulási lehetőség nyílt, pilot jelleggel már a második évfolyam indul a kecskeméti Neumann-János egyetem gépészmérnöki karán – fegyvertervező és gyártó szakirányon.

 

A Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium február 16-án 10 és 12 óra között tartja nyílt napját. A részvétel regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékot a +36 30 539 7252-es telefonszámon kell jelezni.

 

(X)