Diáktüntetés Budapesten: Ők ezerszer jobban félnek tőlünk, mint amennyire mi valaha is fogunk tőlük

Több ezres tömeg vonult péntek este a Deák Ferenc térről a Parlament elé a modernebb oktatásért. Március 15-én újabb demonstráció lesz, előtte pedig nyilvános vita három miniszterelnök-jelölttel. Meghirdették a Diák vagyok mozgalmat.

2018. február 23. 21:14

Diáktüntetés Budapesten: Ők ezerszer jobban félnek tőlünk, mint amennyire mi valaha is fogunk tőlük

Január 19-e után péntek este ismét utcára vonultak a diákok Budapesten. A Független Diákparlament által szervezett tüntetésre Szegedről is több tucatnyian utaztak a fővárosba, hogy közösen fejezzék ki véleményüket a szerintük folyamatosan romló oktatási rendszerről. 

Hogy ezt megállítsák, januárban 12 pontban foglalták össze követeléseiket a közoktatás megreformálásával kapcsolatosan. A többi között azt kérték, neveljék kritikus gondolkodásra a tanulókat, állítsák vissza a szabad tankönyvválasztást, ne korlátozzák a tanárok és diákok szólásszabadságát. Akkor az Emmihez, majd Orbán Viktorhoz miniszterelnökhöz fordultak, de nem foglalkoztak velük. Ezért most újabb megmozdulást szerveztek, aminek a célja az emberek megszólítása volt, szerintük ugyanis az oktatás közös ügy, amiért mindenkinek ki kell állni. 

A diákparlament Váltsunk rendszert közösen az oktatásban #február23-án! címmel szervezte a megmozdulást, ami során péntek este Deák Ferenc tértől a Parlament elé vonultak a tüntetők. Az Index azt írtja, több ezren, többségében középiskolás korú diákok voltak jelen, és hogy a hat órakor induló tömeg a Bajcsy-Zsilinszky úton már olyan nagy volt, az út teljes szélességében haladtak az emberek. A transzparensek alapján ott volt a Pedagógusok Szakszervezete és a Hálózat a Tanszabadságért nevű szervezet is.

A tudósítás szerint a tüntetők tábláin, zászlóin például ilyen feliratok szerepeltek: „Autonómiát az óvodától az egyetemig”, „Orbán nem európai, de Vona sem”, idézték Simicska Lajos híres mondatát a miniszterelnökről, de volt „Kifelé a papokkal az iskolákból!”, „Feladjuk a lecké” feliratú, illetve „Balog Zoltán mondjon le!”-tábla is. A tüntetők többféle jelszót kiabáltak: „Szabad ország, szabad oktatás!”, „Semmit rólunk nélkülünk!”, „Mi vagyunk a jövő”,  „Az iskola nem laktanya”.

Miután a Parlamenthez értek a Kossuth téren több beszédet is mondtak, a szervezők pedig bejelentették, hogy újabb megmozdulást hívnak össze: március 15-én délután az Operaházhoz várnak mindenkit. Ezt megelőzően, március 12-én három ellenzéki miniszterelnök-jelölttel, Szél Bernadettel, Karácsony Gergellyel és Vona Gáborral fognak nyilvánosan vitázni az oktatás kérdéseiről. A vitára még korábban meghívást kapott Orbán Viktor is, de ő ezt nem fogadta el.

Ezeket mondták:

Tóth Laura diák, a tüntetés első felszólalója szerint európai színvonalú, modern oktatásra, a teljes oktatási rendszer újragondolására van szükség. „Váltsunk rendszert az oktatásban!” – hangsúlyozta.

Egy másik diák Koszta Amina azt mondta, az oktatási rendszer nem tud elbukni, mivel már elbukott, egyebek mellett azért, mert az állami iskolákban kétszer kevesebb támogatás jut egy tanulóra, mint az egyházi intézményekben. A jelenlegi rendszert nem érdekli az oktatás jövője – tette hozzá.

A tüntetésen a felszólalók az Index tudósítása szerint arról is beszéltek, hogy a diákok azt várják el hogy meghallgassák őket, a jelenlegi rendszer viszont egyáltalán nem kíváncsi a véleményükre.

A rendezvény műsorvezetője a lap szerint a többi között arról beszélt, hogy a kormányoldali politikusok az elmúlt hetekben mindent megpróbáltak kitalálni, hogy lejárassák a demonstráló diákokat. Mint mondta, kitalálták, hogy csak a választás, a kampány miatt tüntetnek, ami szerinte nevetséges, hiszen jövőre önkormányzati választások lesznek, így ez a vád alapján két éven keresztül nem demonstrálhatnának. Azt is mondta, hogy a tömegben sok olyan fiatal van, aki április 8-án már élhet a szavazati jogával, majd hozzátette, azt nem fogja megmondani, kire szavazanak, de szerinte a nem szavazás nem megoldás semmire.

Felszólalt egy tanár, Balla István is, aki szerint az oktatási rendszer rohad, nem követi a világ változásait, és addig kell vitatkozni a megfelelő oktatásról, míg nem történik valami. „Követelnünk kell, hogy az új hangok és ötletek meghallgattassanak” – mondta az Index szerint.

Egy másik diák, Bradánovics Bendegúz az MTI szerint mondta, azért jöttek el, mert párbeszédet szeretnének, hogy jobbá tegyék az oktatást. Azt szeretnék, hogy ne összeszerelő üzem legyen az ország, és ne süllyedjen vissza a feudalizmusba. Index tudosítása őt így idézi: „Lehet, hogy most féltek, de nem kell, mert azt a részt már rég elhagytuk. Ők ezerszer jobban félnek tőlünk, mint amennyire mi valaha is fogunk tőlük” Hozzátette: „Innen üzenném Lázár János elvtársnak, hogy még mindig nem szálltunk be a kampányba, csak megtesszük azt, amit nekik kellett volna: tudatos állampolgár nevelése”. A lap szerint ő is hangsúlyozta, hogy a szavazati joggal élni kell.

A tüntetésen Kálló Dániel a Független Diákparlament szóvivője a többi között arról beszélt hogy szerinte mennyiséget növeltek az oktatásban a minőség javítása helyett, aminek túlterheltség lett az eredménye. Az iskola érzelmileg és fizikailag is leamortizálja a diákokat, és egyáltalán nem hatékony a jelenlegi oktatási rendszer. Szerinte a jelenlegi rendszer rombolja a kreativitást, kiirtja a vitakultúrát a gyerekekből és ezáltal a társadalomból is. Egy ellentétes vélemény már támadásnak számít, jelenleg akinek más a véleménye, azt nem meggyőzni, hanem legyőzni akarják. Vita helyett leckéztetésben részesülünk. – mondta. „Hogy lehet fenyegető jeleneség, ha beszélgetni akarunk a minket érintő kérdésekről?”– tette fel a kérdést, majd azt mondta, „nem kell egyetértenünk mindenben, nem kell ugyanarra a pártra szavazni”, szerinte pártok feletti dologról, a jövőjükről van szó.

A demonstráción Bognár András diák bejelentette, hogy Diák vagyok néven új mozgalmat indítanak, aminek a célja az, hogy közösen gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra az oktatási rendszerváltás érdekében. Ennek Facebook-oldalát is ajánlották a diáktársaiknak.

A tüntetés végén elénekelték az Örömódát, majd azt skandálták: „Európa mi vagyunk!”

A tüntetésen részt vett Vona Gábor, a Jobbik és Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, Dúró Dóra, a parlament oktatási bizottságának jobbikos elnöke, valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke is.

(Index/MTI, fotó: MTI/Kovács Tamás, Balogh Zoltán)