Egy 1999-es szótár előszavát kell elemezni, az esszé Szabó Magda egyik novellája vagy Juhász Gyula és Janus Pannonius verseinek összehasonlítása a magyarérettségin (frissítve)

Száraz nyelvészeti szöveget kaptak a diákok szövegértési feladatként. Ma reggel országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.
Cservenák Zoltán

2022. május 02. 12:46

Egy 1999-es szótár előszavát kell elemezni, az esszé Szabó Magda egyik novellája vagy Juhász Gyula és Janus Pannonius verseinek összehasonlítása a magyarérettségin (frissítve)

Egy 1999-es szótár előszavát kell elemezni a magyar érettségin – írja az Eduline.hu. A szöveg kétoldalas, a 40 pontos feladatban a diákok a szövegértési képességeiket bizonyíthatják. Az oktatási híroldal szerint a szöveg tisztán nyelvészeti, így távol áll a diákoktól.

 

A Telex információi szerint a feladatsorban még Szabó Magda egyik novelláját kell elemezniük a diákoknak, vagy Juhász Gyula és Janus Pannonius egy-egy versét hasonlíthatják össze. A két verset a Várad (Nagyvárad)-tematika köti össze.

 

Korábban írtuk

 

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

 

Idén nem 8, hanem 9 órakor kezdődik a magyar érettségi.

 

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk. Az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

 

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

 

A háború elől Ukrajnából menekült diákok közöl 55-en érettségiznek Magyarországon.

 

 

Magyarból 70 ezer 944-en középszinten, 2209-en emelt szinten vizsgáznak, kedden matematikából 69 ezren közép-, 5000-en emelt szintű érettségit írnak. Történelemből szerdán vizsgáznak a diákok, 66-ezren az a közép-, 8000-en az emelt szinű feladatsort választották. Csütörtökön jön az angol, erre 49 ezren jelentkeztek középszinten, az emelt szintűt 20 ezren vállalják. A pénteki német érettségit 12 ezren írják közép-, és 2600-an emelt szinten – közölte az Oktatási Hivatal.

 

Idén, a tavalyinál három ezerrel többen, összesen mintegy 114 ezren érettségiznek 1162 helyszínen, ebből 73 ezer a végzős középiskolás. A maszk használata a tanárok és a diákok részére is javasolt, de nem kötelező.

 

Az elmúlt két évhez képest fontos változás, hogy megtartják a szóbeli vizsgákat is. Az emelt szintű szóbelik június 1. és 9., a középszintű szóbeli vizsgák június 13. és 24. között lesznek.