Diákok és felnőttek játszótere is lehet a színház: újdonságokat is kínál az évadban a Kooperáló színházpedagógiai alkotótér

Ötödik éve tart Kooperáló elnevezéssel színjátszóköröket, valamint szórakoztató, játékos foglalkozásokat a Szegedi Nemzeti Színház. A színházpedagógiai foglalkozások keretében a nézőket igyekeznek aktív szereplővé tenni, hogy közös gondolkodással szerettessék meg a következő generációval a különféle színpadi műfajokat. A közösségépítés mellett pedig igyekeznek a színházba járó felnőtteket még elkötelezettebb nézőkké tenni.
Rafai Gábor

2022. szeptember 20. 18:02

Diákok és felnőttek játszótere is lehet
a színház: újdonságokat is kínál az évadban a Kooperáló színházpedagógiai alkotótér

– Egyre népszerűbbek ezek a színházpedagógiai foglalkozások. Az elmúlt évadban ötezerkétszázan vettek rész valamilyen formában a Kooperálóban – mondta Kállai Ákos színházpedagógus.

 

Talán ezért is évről évre, évadról évadra igyekeznek új programokkal színesíteni az  alkotótér kínálatát, hogy még több nézőt vonzzanak be ezekre a csoportos találkozásokra.

 

– Újdonság lesz az idei évadban a Szövet elnevezésű, felnőtteknek szóló önismereti alkotóműhely. Havonta három alkalommal, vasárnaponként találkozunk. Az önismereti folyamat szeptember negyedik vasárnapján kezdődik és január végéig tart, majd azt követően egy közösségi színházi előadás létrehozásán dolgozunk tovább májusig – mondta el Kállai Ákos, aki azonnal hozzá is tette, ez az új programjuk máris olyan népszerű, hogy mára mind a tizenkét meghirdetett helyük betelt.

 

Újdonságot tartogat idén a Szessön workshop-sorozat is. Ezekre a közösségi alkalmakra ebben az évadban Szegedhez köthető független színházi alkotókat hívnak majd meg.

 

Placc és Bázis: a diákokat igyekeznek színházszerető és azt értő felnőttekké formálni

 

Folytatódnak idén is az elmúlt években már bevált, hagyományos programok is. Ilyen többek között a felsőtagozatosok számára meghirdetett Placc színházi alkotóműhely, ahol azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok szórakozva bontakoztathassák ki személyiségüket, fejlesszék készségeiket, miközben a színházi alkotófolyamatra érzékeny, a színházat értő befogadókká válnak. A foglalkozásokat vasárnap délelőttönként tartják a nagyszínház balett termében.

Ugyancsak a diákoknak, de már a középiskolásoknak szólnak a Bázis elnevezésű alkotócsoport foglalkozásai, ahol igyekeznek egy olyan színjátszó bázist megteremteni, ahol bátran kérdezhetnek, vagy akár feleselhetnek is egymással a fiatalok. 

 

A közös alkotás jegyében játszanak, színészkednek, rendeznek és írnak a résztvevők. A foglalkozásokat szombaton délutánonként tartják a nagyszínház balett termében. 

 

Találkozások az előadások előtt és után: a Körtér

 

A Körtér elnevezésű programjuk felkészítő és feldolgozó foglalkozásokat jelent a színház előadásaihoz. Ezeket elsősorban iskolás osztályoknak szánják, akik jegyet váltanak egy előadásra, és ha kérik, vagy az előadás előtt, vagy utána, akár előtte és utána is kimennek az iskolába, és az előadáshoz kapcsolódóan különböző drámajátékokon és egyéb művészetpedagógiai formákon keresztül járják körül az adott előadás formai és tartalmi jellemzőit. 

 

Fotó: Szabó Luca

 

Egyes foglalkozásokba a színház művészei is bekapcsolódnak, akikkel a diákok közösen nyerhetnek élményszerű betekintést az alkotói folyamatokba. 

 

A felkészítő, valamint a feldolgozó foglalkozásokra általános- és középiskolai osztályok jelentkezését várják egész évben.

 

A programban az idei évadban A bűvös vadász, az Élve megégetve – a szegedi boszorkányok, a Hegedűs a háztetőn, a Kakukkfészek és a Rokonok szerepelnek.

 

– Évek óta rendszeres programunk még a szintén osztályközösségeknek szóló Visszajátszó. A program során drámapedagógiai módszerekkel tartunk közösségépítést, ami a fiatalokat közös gondolkodásra, a közös döntéshozatalra készteti, valamint arra, hogy megtanulják kifejezni magukat egymás előtt – fogalmazott Kállai Ákos.

 

Helybe viszik a színházat: újabb osztálytermi előadással készülnek az új évadra

 

Évek óta nagysikerű osztálytermi előadássorozattal is színesítik a kínálatot.  Az alkotók célja a diákokkal együtt játszani és gondolkodni a világ dolgairól, erkölcsről, boldogságról, szabadságról és elnyomásról, valamint a különféle generációk problémáiról.

 

– Jelenleg három előadást – a Fedezéket, a Töréspontot és a Szókratészt – visszük helybe igény szerint a szegedi iskolákba, de a színház művészeivel már készülünk egy új bemutatóra, amivel a család fontosságára szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét.

A Kooperáló színházpedagógiai alkotótér foglakozásaira ezen a héten még lehet jelentkezni a Szegedi Nemzeti Színház honlapján.