Deportálják az ukránok, újabb német fegyvereket szállítottak, oroszok nem mondanak igazat az odesszai támadásról

Ezek az orosz-ukrán háború szerdai hírei.
Vass Imre

2022. július 27. 23:24

Deportálják az ukránok, újabb német fegyvereket
szállítottak, oroszok nem mondanak igazat az odesszai támadásról

A donyecki szakadár vezető egész Ukrajnát elfoglalná

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője Ukrajna nagy részének elfoglalását sürgette szerdán Telegram-oldalán közzétett bejegyzésében.

 

Elérkezett az idő az orosz városok felszabadítására, amelyeket oroszok alapítottak: Kijev, Csernyihiv, Poltava, Odessza, Dnyipro, Harkiv, Zaporizzsja, Luck – írta Pusilin a fehérorosz Breszt városának náci uralom alóli 1944-es felszabadítása évfordulóján. A Pusilin által felsorolt városok lényegében Ukrajna egész területét lefedik. A február 24-én elindított ukrajnai háború során Oroszországnak és szövetségeseinek sikerült ellenőrzés alá vonniuk Kelet- és Dél-Ukrajna nagy részét, a főváros, Kijev elleni offenzíva azonban kudarcot vallott.

 

1,5 millió ukránt deportálhattak táborokba az oroszok

A háború kezdete óta több mint másfél millió ukránt, köztük több ezer gyermeket vittek el orosz börtönökbe és úgynevezett szűrőtáborokba – közölte szerdai közleményében Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatok felügyeletéért felelős miniszter szóvivője. A közleményben Zaryn közölte, a lengyel titkosszolgálatok megállapították az oroszok által megszállt területeken található táborok, börtönök helyét. Ezt a közleményben műholdas felvételekkel, konkrét földrajzi adatok megjelölésével illusztrálták.

 

Az ukránok átvilágítását és ellenőrzését célzó eljárások során az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kihallgatja az érintetteket, megvizsgálja a tőlük elkobozott tárgyakat, ezen belül adathordozókat, valamint a közösségi médiában található bejegyzéseiket, esetleges harci sebesüléseiket és tetoválásaikat is – írta Zaryn.

 

Stratégiai fontosságú hidat lőttek az ukránok a megszállt Herszonban

Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Herszon térségében több, egyelőre meg nem erősített jelentés érkezett arról, hogy az ukrán erők csapást mértek a Dnyeperen átívelő, stratégiai fontosságú Antonivszkij hídra.

 

Kedd éjjel az ukrán fegyveres erők a Telegram csatornán tettek közzé videót, melyen állítólag a hidat ért csapás látható, a Kviv Independent haditudósítója pedig arról tweetelt, hogy a megszállt Herszonban újabb súlyos ukrán csapás érte az orosz utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú Antonivszkij hidat.

 

 

Újabb német lövegek érkezhetnek Ukrajnába

Újabb száz önjáró löveg gyártását hagyta jóvá Ukrajna számára a német szövetségi kormány – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A kérdéses eszköz, a Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) gyártója, a KMW + Nexter Defense Systems (KNDS) megerősítette a százdarabos ukrán rendelés tényét és azt is, hogy a gazdasági minisztérium jóváhagyta a tranzakciót.

Pár hete Ukrajna már rendelkezik 18 ilyen típusú önjáró tarackkal, amelyeket Németország és Hollandia adott át, az újabb rendelést azonban már közvetlenül a gyártónak adta le Kijev.

 

A KNDS szóvivője szerint ez 1,7 milliárd euróba kerül, ám ebben már a pótalkatrészek és a kiképzés is benne van. Az első ukránok képzését eddig a német hadsereg végezte.

A Pzh 2000 a legmodernebb német nehézfegyverek közé tartozik, 40 kilométeres hatótávolságát a német csapatok Afganisztánban is használhatták, de a Litvániában a NATO keretében állomásozó német különítmény is rendelkezik ilyen ágyúkkal. A KNDS szállított az önjáró lövegből Katar és Horvátország számára is.

 

Brit hírszerzés: Az oroszok nem mondanak igazat az odesszai támadásról

A brit védelmi minisztérium kiadta az ukrajnai helyzetről szóló keddi hírszerzési tájékoztatását, amelyben vitatja Oroszország beszámolóját a vasárnapi, Odessza elleni rakétatámadásról.

Ellenben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője cáfolta ezt, és azt mondta, hogy a támadás katonai infrastruktúrát ért, viszont nem befolyásolja a kulcsfontosságú kikötőváros gabonaexportját.

 

brit védelmi minisztérium július 24-ei közleményében, azt írta, hogy nincs arra utaló jel, hogy ilyen célpontok lettek volna a rakéták által eltalált helyen.

 

Mint írják, Oroszország szinte bizonyosan a hajóelhárító rakétákat tekinti kulcsfontosságú fenyegetésnek, amely korlátozza a fekete-tengeri flotta hatékonyságát.

Ez jelentősen aláásta az általános inváziós tervet, mivel Oroszország reálisan nem próbálkozhat kétéltű támadással Odessza elfoglalására.

 

A brit jelentésben kiemelik, hogy Oroszország továbbra is prioritásként fogja kezelni az Ukrajna hajóelhárító képességének csökkentésére és megsemmisítésére irányuló erőfeszítéseket.