„Jobbágyfelkelést” tartottak Budapesten: a katás adózás módosítása, Orbán tusványosi kijelentései és a kormány politikája ellen tüntettek a fővárosban

A demonstrációt futárok szervezték, körülbelül ezren voltak.
Kovács M. Norbert

2022. július 25. 23:18

„Jobbágyfelkelést” tartottak Budapesten: a katás adózás módosítása, Orbán tusványosi kijelentései és a kormány politikája ellen tüntettek a fővárosban

Ismét tüntetést tartottak a kisadózó vállalkozók tételes adójának, vagyis a katának a módosítása ellen tiltakozók Budapesten. A hétfő esti demonstráció résztvevői előbb a Margit hídon, majd a körúton is akadályozták a forgalmat.

 

A Futárok a KATA-ért elnevezésű Facebook-csoport hirdetett demonstrációt hétfő este 7 órára Jobbágyfelkelés! címmel a Margit híd pesti hídfőjéhez. Az előbb néhány száz, majd a Telex tudósítása szerint körülbelül ezer tüntető rövid időre több forgalmi sávot is elfoglalt hídon, így az autósok Buda felé egyáltalán nem, Pest felé egy sávon tudtak közlekedni.

 

A Budapesti Közlekedési Központ Facebookon közzétett bejegyzései szerint a demonstrálók átmenetileg akadályozták a 2-es és a 2M villamos, továbbá a 26-os, a 91-es, a 191-es és a 291-es buszok közlekedését.

 

A Margit hídtól a demonstrálók átvonultak a Kossuth térre. Néhány résztvevő a vállán egy „demokrácia” feliratú koporsót vitt, amit később a Parlament elé tettek le, és üzeneteket dobáltak bele. Korábban a szervezők a Facebookon azt kérték a résztvevőktől, írják le egy papírra, milyen terveik, álmaik voltak a jövőre nézve Magyarországon, amik az Orbán-kormány politikája miatt nem valósulhatnak meg.

 

A demonstráción felszólalók közül többen megemlítették, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszédében „narkósokként” utalt az előző héten a hidakon tüntetőkre. Volt, aki európai szintű fizetést követelt, míg más azt hangsúlyozta, a kormánynak gazdasági válság esetén az lenne a dolga, hogy az embereket segítse.

 

„Ez a hatalom csak az erőből ért, mutassuk meg nekik, milyen erősek vagyunk”

 

– mondta a Telex tudósítása szerint Kolesár András, az a futár, aki a múlt héten megzavarta Palkovics László miniszter vacsoráját a budai Várban. Szerinte a két hete tartó tüntetésekkel azt érték el, hogy átgondolják a kata-törvényt, és megemelik a rendőrök és a katonák fizetését. Ő is kikérte magának, hogy narkósnak bélyegezzék őket.

 

Kolesár a tüntetéssel kapcsolatos elégedetlenségének is hangot adott:

 

„450 ezer katás van az országban és 300 ember van itt. Mi a fasz történt? Hol vagytok, emberek? Otthon ültök a kanapén?”

 

– mondta, majd Orbánt Hitlerhez hasonlította, a fajok keveredéséről szóló gondolatmenete miatt: 

 

„volt egy hapsi, volt egy kis bajsza, aztán látjuk, hogy végezte”.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján este kilenc óra után azt írta: a szervező a Margit híd pesti hídfőjéhez, valamint a Kossuth térre meghirdetett gyűlést befejezetté nyilvánította. A rendezvényen résztvevők egy csoportja, körülbelül kétszáz ember viszont átvonult a Nyugati térre, ahol a közösségi közlekedést és a gépjárműforgalmat is akadályozták.

 

A rendőrök este háromnegyed tíz körül az Oktogonnál felszólították a tüntetőket, hogy menjenek fel a járdára, ahol igazoltatni kezdték a résztvevőket. Ekkor már csak tucatnyian voltak jelen. Hamarosan a rendőrök is nagyobb csoportokban hagyták el a helyszínt, véget ért a megmozdulás.

 

A tüntetők közül felszólalók azt ígérték, folytatni fogják a demonstrációkat.

 

(Nyitókép: Telex/Hevesi-Szabó Lujza)