Kormányinfó: Navracsics Tibor szerint nincs meglepetés az Európai Biztosság döntésében (frissítve)

Navracsics Tibor végig arról beszélt, valójában semmi baj nincs a felfüggesztésekkel, év végéig minden renden lesz és megleszünk. Gulyás hozta a baloldalazást, Szentkirályi Alexandra meg kockás nadrágban volt.
Kormányinfó: Navracsics Tibor szerint nincs meglepetés az Európai Biztosság döntésében (frissítve)

VÉGE A KORMÁNYINFÓNAK.

Fidesz-valóság: valójában minden rendben van

15:33 Gulyás szerint valójában a magyar baloldal tehet arról, hogy nem kaptuk meg az uniós pénzeket eddig, szerinte a magyar kormány semmiben nem hibázott.

 

15:29 Az Index azt kérdezte, milyen feltételeket kell még teljesítenie a magyar kormánynak a visszatartott pénzekért. Navracsics négy pontot sorolt fel:

  • antikorrupciós munkacsoportot kell létrehozni,
  • korrupcióellenes stratégia is kell,
  • csalásellenes stratégiai megújítása, és
  • az igazságszolgáltatás függetlensége március végéig.

 

15:21 Navracsics újra elmondta, szerinte elméleti jelentősége van az uniós pénzek felfüggesztésének.

 

15:19 Itt most idéznem kell Gulyás Gergelyt: „Abban is különbözünk a brüsszeli politikai elittől, hogy nyíltan és őszintén beszélünk” – nevessenek nyugodtan hangosan.

 

15:17 – Kin múlik az, hogy nem az eredeti menetrendnél tartunk az uniós pénzek kapcsán? – kérdezte a HVG.

 

– Az eredeti menetrend szerint haladunk – közölte Navracsics. Majd szemantikázni kezdett Lengyel Tiborral.

 

15:12 Navracsics Tibor szerint várhatóan december 12-én dönt majd az EU-s kormányfőket tömörítő Európai Tanács a magyar helyreállítási terv elfogadásáról.

 

15:01 Biztos-e abban, hogy december 31-éig aláírják-e a partnerségi megállapodást? – kérdezte az ATV. Abban a részében biztos Navracsics, ami rajta. És igazából az EU-nak is érdeke, hogy aláírjuk.

 

14:56 Navracsics azt is mondta, a kormány el akarja kerülni azt, hogy olyan konfliktus alakuljon ki, mint amelyen az Európai Bizottság és Lengyelország között van, ezt süketek párbeszédéhez hasonlította.

 

14:51 Összességében sikeresek a tárgyalások Navracsics szerint, ha év végéig aláírják a megállapodásokat. – Ha ez nem sikerül, akkor marad-e a posztján? – kérdezte az RTL. Navracsics kijelentette, akkor sem mond le.

 

14:50 Az uniós pénzek felfüggesztése sem okozott meglepetést Navracsics Tibornak. A törvényhozási és intézménylétrehozási menetrend elindult szeptember elején, és olyan határidőket is tartalmaz, ami még később lesz.

 

14:44 Nem kis büszkeség Navracsics szerint, hogy a legkiválóbbak között van a magyar helyreállítási terv. A kormány örül, hogy megnyílt a lehetőség, hogy aláírják a helyreállítási megállapodást, és utána a kohéziós pénzekről is sikerül megegyezni.

 

 

Korábban írtuk:

Navracsics Tibor felel az Európai Bizottsággal az uniós források megszerzéséért folytatott tárgyalások sikeréért. Minden bizonnyal ő azért vesz részt majd a Komrányinfón mivel az Európai Bizottság döntött arról, támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását. Ez 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást jelent.

 

Ez az összeg azonban nem azonos azzal a 3 000 milliárd forinttal, aminek kifizetését függesztette fel a Bizottság a kohéziós forrásokból a hazai közpénzek átláthatatlanságára és ellenőrizetlenségére hivatkozva. 

 

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a brüsszeli testület fenntartja a felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót kitevő összegének a zárolását. Szavai szerint a testület úgy értékelte: Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

 

A felzárkóztatási források felfüggesztésére a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt tett javaslatot az Európai Bizottság.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind