Dél-afrikai operatőr kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját

Rekordszámú filmet neveztek, közülük öt nap alatt hét nagyjátékfilmet, húsz kisjátékfilmet és öt kísérleti filmet mutattak be. A nagydíjat Willie Nel kapta, a Knuckle City fényképezéséért. Máthé Tibor életműdíjas.

2020. szeptember 13. 19:30

Fel kell hagyni a kultúrharccal, mert tele vagyunk tehetséges operatőrökkel és rendezőkkel – mondta a díjátadó ünnepségen Schubert Gusztáv, a kritikusok zsűrijének elnöke, utalva az Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló harcokra. Hozzátette: csak romok maradnak az ilyen ütközetek után.

Soha annyi filmet nem neveztek a szegedi filmfesztiválra, mint az ideire: 538 alkotásból választották ki azt a 32 filmet, amit öt nap alatt bemutattak a Belvárosi Moziban. A járványhelyzet alaposan átírta a fesztivál forgatókönyvét: a külföldi alkotók kényszerűen távol maradtak Szegedtől, de mindenki abban reménykedik, hogy ez jövőre már nem így lesz.

Szabó Gábor, a nemzetközi zsűri elnöke bevezetőjében elmondta: nagyon sok jó filmet nem tudtak díjazni. A kiválasztás szempontjairól úgy szólt,

olyan filmeket kerestek, melyekre jellemző az újszerű megközelítésű operatőri munka, és önmagukban, mint filmek is értékesek.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját az idén Máthé Tibor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr kapta, akit Szabó Éva, a Belvárosi Mozi vezetője méltatott. Máthé Tibor közel hatvan nagyjátékfilmet készített, és olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint például Enyedi Ildikó és Szász János. Ő fényképezte a többi között az Én XX. századom, a Witman fiúk, az Ópium és a Woyzeck című filmeket.

Máthé Tibor életműve díjat érdemel (fotók: Szabó Luca)

A fesztivál fődíját, a Zsigmond Vilmos-díjat a Knuckle City című dél-afrikai film operatőrének, Willie Nelnek ítélte oda a nemzetközi zsűri. Nagyjátékfilm kategóriában a német Styxcímű film operatőre Benedict Neuenfels vehetett át díjat. Mindketten online jelentkeztek be és köszönték meg az elismerést.

A diákzsűri különdíját a mexikói Otras personas című mexikói film kapta, benne Odei Zabaleta Imaz operatőr munkájával.

Szeged város díját szintén a mexikói Don’t Pass Through San Bernardino kapta. Mindkét díjat Lénárd András, az SZTE Hispanisztikai Tanszék adjunktusa vette át, aki továbbítja Mexikó budapesti nagykövetségére. Mexikói filmeket az idén elsőként neveztek Szegedre, és azonnal nyertek is – hangzott el a díjátadón.

A kritikusok díját a Casting című magyar film kapta, amit Balázs István Balázs fényképezett. Ő Máthé Tibornak, egykori egyetemi tanárának köszönte meg a díjat, mert a legtöbbet tőle tanulta. 

A Vision Team, a Special Grip Hungary és a Video Assist Hungary díját, a Legjobb fiatal operatőrét - Balázs István Balázs kapta..

Balázs István Balázs (jobbra) két díjat is átvehetett

Kisjátékfilmek közül a spanyol El monstruo invisible című 29 perces film nyert, ennek Jairo Iglesias az operatőre.

A kísérleti filmek közül a zsűri az angol Strenght című alkotást találta a legjobbnak, ezt az alkotást Luciana Riso fényképezte. Ő is videoüzenetben köszönte meg az elismerést. Ugyanebben a kategóriában a zsűri dicséretben részesítette a szintén spanyol Muedra című filmet, amit Isabela de la Torre fényképezett.

B. P.

Vélemények

mutasd mind