Decemberben ismét földközelbe kerül a Mars

Az elkövetkezendő tíz év legfényesebb és legnagyobb Marsa lesz látható egész decemberben az égbolton. A vörös bolygó december 1-jén ér földközelbe, majd december 8-án kerül szembenállásba a Nappal az égbolton. Szabad szemmel nézve csak a Jupiter látszik majd nála fényesebbnek.
Vass Imre

2022. november 25. 13:52

Decemberben ismét földközelbe kerül a Mars

Mivel az égitest a Nappal való szembenállása környékén kerül földközelségbe, ilyenkor látszik a legfényesebbnek, távcsőben a legnagyobb átmérőjűnek, ilyenkor lehet a legjobban megfigyelni - írták a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében.

 

A Mars december 8-án kerül szembenállásba a Nappal, ekkor a Bika csillagkép szarvai közt, magasan a fejünk felett figyelhető majd meg, a csillagoknál is fényesebben tündöklő vörös fénypontként.

 

A Mars oppozíciói csillagászati léptékkel mérve viszonylag gyakoriak, 26 havonként következnek be. Azonban nem minden oppozíció egyforma. A Mars a többi bolygóhoz képest is elnyúlt, elliptikus pályán kering a Nap körül. Ebből következően a különböző oppozíciók alkalmával a Mars más és más távolságba kerül a Földtől. A vörös bolygó megfigyelhetősége 15-17 évente a legkedvezőbb, ezeket nevezzük nagy oppozícióknak.

 

Az elmúlt 60 ezer év során 2003-ban voltunk a legközelebb a Marshoz, a legutóbbi nagy oppozíció pedig 2018-ban volt. A Mars legközelebb több mint 10 év múlva, 2033 júliusában látszik majd ilyen fényesnek és kiterjedt átmérőjűnek, mint most.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind