Debrecenben kezdeményezik az egyetemi modellváltást, Pécsen még várnak a döntéssel

A debreceni hallgatói önkormányzatnak nincs semmilyen problémája az átalakítással.

2021. január 22. 08:32

Debrecenben kezdeményezik az egyetemi modellváltást, Pécsen még várnak a döntéssel

A Debreceni Egyetem szenátusa csütörtökön megszavazta az egyetem modellváltásáról szóló javaslatot, így az egyetem kezdeményezi, hogy állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át.

A csütörtöki rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött a szenátus.

A Telex idézi a Debreceni Egyetem közleményét, miszerint 

„kezdeményezik a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is”.

Azt is írják, hogy az egyetem „továbbra is kiemelten kezeli az egészségipar, multidiszciplináris agrár- és élelmiszertudományok, műszaki tudományok, tanárképzés fókuszterületeket”.

Ezzel párhuzamosan a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzata 70 igen és nulla nem arányban támogatja a struktúraváltást.

„Alapvetően nincs semmilyen problémánk a struktúraváltással, hiszen a vonatkozó jogszabályi környezet alapján a hallgatók közvetlen, a tanulmányukhoz tartozó jogaiban és kötelezettségeiben tudomásunk szerint változás nem következik be. Változás az intézmény működésében, a működési tér jogi, gazdasági környezetében történik”

– írták a Telexnek.

Közben a Debreciner.hu arról ír, hogy

a SzabaDEgyetem nevű közösségi oldal és a Debreceniek a felsőoktatási autonómiáért Facebook-csoport online petíciót indított a modellváltás ellen.

A Telex szerint a Pécsi Tudományegyetem csütörtöki szenátusi ülésén elhalasztották a modellváltásról szóló szavazást. A lap szerint a halasztásról Miseta Attila rektor azután döntött, hogy Gulyás Gergely nemrég arról beszélt, hogy az orvosegyetemeknél maradnak a klinikai központok akkor is, ha az alapítványi modellváltás mellett döntenek, ennek ellenére erről ellentmondásos információkat kaptak az egyetemek az Emmi és az ITM részéről.

A pécsi rektor szerint tovább folytatják az egyeztetéseket, majd pedig január 28-án vagy 29-én tarthatják meg a modellváltásról döntő rendkívüli ülést.

Az átalakítás ellen többen is felszólaltak az egyetemen, szerdán pedig egy közel ezer fős vitafórumot is tartottak, amin a rektor is részt vett, írja a Telex.

A lap hozzáteszi, hogy az átalakítás miatt Szegeden is többen tiltakoznak, de ahogy a szintén érintett Semmelweis Egyetem rektora az átalakítás mellett áll, úgy Szegeden is egyértelműnek tűnik a rektor álláspontja.

Néhány napja Rovó László egy sajtóeseményen ugyanakkor arról beszélt, hogy

„Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás”.

Mindeközben Szegeden a Veritas Virtus Libertas nevű egyetemi polgári csoport felmérést készít a Szegedi Tudományegyetem küszöbön álló átalakításával kapcsolatosan,

az eddigi eredmények alapján elsöprő többség ellenzi az átalakítást.

A Telex cikkében emlékeztet, hogy január első napjaiban mindhárom nagy vidéki egyetem rektorát behívták az Innovációs Minisztériumba, ahol Palkovics László miniszter közölte velük: saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból. A szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemnek mindössze néhány napja volt/van rá, hogy a kormányzati ütemterv szerint önként kérjék a modellváltást.

A Telex szerint a három nagy vidéki egyetemet és a Semmelweist érintő alapítványosítás alapjaiban határozza majd meg a hazai felsőoktatás következő évtizedeit.

Címlapon

mutasd mind