Deák-gimnázium: nem tudják, holnap ki fog tanítani

A címben szereplő állítás kétszeresen is igaz. Az sem tudható, hogy holnap, és az sem, hogy a jövőben kik fognak tanítani: a kormány lényegében nem áll szóba a tanárokkal, akik közül egyre többen döntenek úgy, sztrájkolnak tovább. Szegeden is.
Bod Péter

2022. március 28. 14:06

Deák-gimnázium: nem tudják, holnap
ki fog tanítani

Sokat elmondhat a szegedi Deák-gimnáziumban oktató pedagógusok hangulatáról, hogy közülük harmincöten döntöttek a sztrájk folytatása mellett és további huszonheten szolidaritási nyilatkozatot írtak alá, amelyben kifejtik, hogy egyetértenek a sztrájkoló társaikkal.

 

Hétfőn rögtönzött sajtótájékoztató helyszíne volt a középiskola főbejárata előtti közterület. A gimnázium lépcsőin összegyűltek a tiltakozó tanárok, aki előtt Erdélyi Eszter, a helyi sztrájkbizottság elnöke mondott rövid beszédet.

 

A sztrájkban résztvevők és a szolidaritási nyilatkozatot aláírók számáról ő beszélt. Figyelemre méltó, hogy a hetvenöt fős tantestületből hatvanketten részesei vagy támogatói annak, ami messze túl van a kétharmadon. Mint a sztrájkbizottság elnökének szavaiból kiderült: egy éjszakába nyúló gyűlésen döntött az iskola tanárainak egy része, hogy folytatja a március 16-án megkezdett sztrájkot.

 

 

Reálisnak, jóknak, az életüket jobbá tevőknek nevezte a sztrájkkal kapcsolatban megfogalmazott követeléseiket Erdélyi Eszter, aki többször jelezte: kiváló tanárokból álló közösség tagjai döntöttek úgy, hogy folytatják a munkabeszüntetést.

 

Tankönyvszerző, középiskolai tanulmányi versenyek győzteseit felkészítők, tudományos fokozatokat szerzők, az egyetemen tanító pedagógusok találhatóak a Deák tanári karában – jelezte beszédében a sztrájkbizottság elnöke, hozzátéve: büszke arra, hogy ilyen közösségben dolgozhat.

 

Maga is feltette a kérdés, ami a most zajló tanársztrájkok kapcsán többször hangsúlyosan megfogalmazódott: ki fog holnap tanítani? A pályakezdők az alacsony bérek miatt nem mennek tanárnak, miközben tömegével mennek nyugdíjba a pedagógusok.

 

A tanártársak nevében is megköszönte a szülők és a civilek támogatását, amelyet a pedagógussztrájk kapcsán megfogalmaztak. A Deák-gimnáziumra utalva azzal zárta szavait Erdélyi Eszter, hogy örül annak, hogy itt a Dél-Alföldön létezik egy olyan bástya, mint ez a középiskola.

 

– Állóháború zajlik a pedagógusok és a kormány között, mert az utóbbi korábban bejelentette, hogy a választásokig nem is akar tárgyalni a megfogalmazott követelésekről – mondta el érdeklődésünkre Rácz Dániel, a gimnázium matematika–fizika szakos tanára. – A kormány által felkínált tíz százalékos béremelés messze elmarad a tanárok kérésétől, és rontja a helyzetet, hogy az infláció miatt ez az emelés valójában nem jelentene fizetésemelést. Még értékállóságról sincs szó.

 

Kemény kritikát kapott az a kormányzati ígéret is, ami arra tett korábban javaslatot, hogy évente tíz százalékkal emelnék a tanárok bérét. Olyan ez, mint, ha egy vödör vízzel oltanánk a tüzet, amikor az egész ház ég – reflektált Rácz Dániel. A tanárhiány nem üres szó. A helyi egyetemen három éve tíz matematika szakos középiskola tanár végzett, ami önmagában is nagyon kevés.

 

A Deák-gimnáziumból néhány éven belül négy-öt matektanár fog nyugdíjba menni, és nagy kérdés, hogy érkezik-e valaki a helyükre, miközben a pályaelhagyás tovább súlyosbítja a gondokat.

 

Arra a kérdésre, hogy méltányosan mekkora nettó bérrel lenne elégedett, Rácz Dániel úgy válaszolt: mivel eddig csak tanárként dolgozott, nincs igazából tisztában azzal, hogy másutt hogyan keresnek a munkavállalók. A maga részéről nettó 300 ezerrel forinttal megelégedne, tudva, hogy a versenyszférában ennél sokkal többet visznek haza az emberek.

 

Heti huszonkét órában száznyolcvan diákot tanít matematikára és fizikára, akik legkevesebb félévente három dolgozatot írnak, amit javítani is kell. Az erre fordított idő nem szerepel a heti huszonkét órában, noha tetemes az időmennyiség, amit erre kell fordítani. Ha jól számolunk, ez 540 dolgozat kijavítását jelenti.

 

A Deák-gimnáziumban folyó pedagógussztrájkról folyamatosan beszámolunk.