Deák Dániel egyetemi tanár a Témában: az engedelmességre tanításról szól a kormányzati egyeztetés az egyetemekkel

A Budapesti Corvinus Egyetem kutató professzora egyelőre nem látja az alapítványi működés előnyeit, de abban biztos, hogy a felsőoktatási törvény szerint nincs lehetőség jogorvoslatra a szegedi szenátusi szavazás körülményei miatt. Minden a fenntartón, vagyis az Innovációs és Technológiai Minisztériumon múlik.

2021. február 11. 07:08

Deák Dániel egyetemi tanár a Témában: az engedelmességre tanításról szól a kormányzati egyeztetés az egyetemekkel

Senki nem tudja, hogy valójában mi, miért történt az alapítványosítás során, milyen tervek és megfontolások jegyében döntöttek, és mit várnak az új rendszertől – így foglalta össze az egyetemek modellváltásának problémakörét Deák Dániel kutató professzor. A kijelentése azért is érdekes, mert a Budapesti Corvinus Egyetemen már lezajlott a modellváltás, mégsem látják tisztábban az átalakítás értelmét a szegedieknél.

A modellváltások levezényléséért felelős, frissen kinevezett kormánymegbízott Stumpf Istvánnal kapcsolatban Deák Dániel megjegyezte: a problémát nem Stumpf személyében látja, hanem abban, hogy 

a kormánybiztos békebíró szeretne lenni egy kényszerített helyzetben, amiben mindent eldöntöttek már.

A Budapesti Corvinus Egyetem professzora azt is mondta, nem lehet béketeremtésről beszélni, mert akkor komolyan meg kellene hallgatni a különböző véleményen lévő feleket, és ezeket mérlegelve olyan döntést hoznának, ami során figyelembe veszik mindenki szempontjait. „A modellváltozás esetén egyáltalán nem ez történt.”

„Miről lehet dönteni, ha van egy kész helyzet?” – tette föl a kérdést Deák, aki szerint az engedelmességre tanításról és a kikényszerítésről szól a tárgyalás a modellváltásról.

Az Oktatói Hálózat tagjaként Deák Dániel a szegedi eseményeket is figyelemmel követte. Úgy látja, hogy a jelenlegi felsőoktatási törvényben nincs jogorvoslati lehetőség nincs a szenátus esetleges törvénysértő módon hozott határozataira.

„Ha olyan súlyos jogsértések történtek, hogy ennek kapcsán kezdeményezni kell a szenátusi határozat megsemmisítését, akkor hogyan lehetséges az, hogy semmiféle lehetőségük hatásos jogorvoslatra” – tette hozzá Deák Dániel.

Deák úgy tudja, hogy a Hallgatói Önkormányzatnak lenne lehetősége perelni a szenátusi szavazás körülményei miatt, de ezt „különböző okok miatt elvetették”.

Deák Dánielt a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte

(Fotó: MTI/Kallos Bea)