Darvasi Lászlót ünneplik csütörtökön a Somogyi-könyvtárban

Minden adva van az ünnephez. A Szegedhez ezer szállal kötődő író most ünnepli hatvanadik születésnapját, ezekben a hetekben jelent meg legújabb könyve, Az év légiutas-kísérője.
Bod Péter

2022. október 25. 20:26

Darvasi Lászlót ünneplik csütörtökön
a Somogyi-könyvtárban

Darvasi László visszatér Szegedre, és ebben nincs semmi túlzás, mert a kortárs magyar irodalom egyik legjobb prózaírójának tartott szerző életpályájában igen fontos helyszín Szeged. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakán végzett 1986-ban, majd rövid ideig Vásárhelyen és Szegeden tanított. Közvetlenül a rendszerváltást megelőző évben a Délmagyarország újságírója, egy évig a lap kulturális rovatának vezetője is volt.

 

A szegediek, különösen az újságolvasók a Délmagyarországban megjelent tárcáira emlékezhetnek, és vele azokra a boldog időkre, amikor még ilyen jellegű írások rendre megjelenhettek egy napilapban. A Szív Ernő név – ezt mindenki tudta – a tárcák írójának művészneve volt.

 

Az 1990-es évek elejétől gyors egymásutánban jelentek meg kötetei, és az eleinte költőként induló Darvasi ekkor tért át a prózaírásra. Tehetségére hamar felfigyeltek, 1993-ban már az Élet és Irodalom főmunkatársa lett.

 

Első nagyprózája, közel hatszáz oldalas regénye, A könnymutatványosok legendája 1999-ben jelent meg, nagy visszhangot kiváltva, amit olyan remek kötetek követtek, mint a 2002-ben megjelent novelláskötet, A lojangi kutyavadászok.

 

Virágzabálók című könyve, egy újabb nagyregény, 2009-ben kerülhetett az olvasók kezébe, amelyet olyan emlékezetes novelláskötetek követtek, mint 2012-ben a Vándorló sírok, 2015-ben az Isten, haza, csal. A Tajigás című regénye 2016-ban, a Magyar sellő 2019-ben jelent meg, miközben egymást követően írta a gyerekeknek szóló könyveit.

 

Ezekben a hetekben jelent meg, egyfajta születésnapi ajándékként kiadójától, a Magvetőtől Az év légiutas-kísérője című novelláskötete.

 

Darvasi László szegedi estjét csütörtökön 17 órától a Somogyi-könyvtárban tartják, a moderátor Bíró-Balogh Tamás.