Dante-koncerttel emlékeznek a dómban az Isteni színjáték szerzőjére

Ingyenes Dante-koncertet rendeznek kedden este fél 8-kor a szegedi Dómban. A Dante 700 emlékévhez kapcsolódó eseménnyel az ikonikus olasz költő, az Isteni színjáték szerzőjének munkásságáról emlékeznek meg.
Rafai Gábor

2022. június 13. 12:08

Dante-koncerttel
emlékeznek a dómban az Isteni színjáték szerzőjére

Dante Alighieri megkerülhetetlen alakja a világirodalomnak, életművében az Isteni színjáték kiemelkedő helyet foglal el, s megjelenésétől egészen napjainkig számos társművészeti alkotás – festmény, rajz, zenemű, költemény – ihletője volt.

 

Főművét, az Isteni színjátékot Babits Mihály a „világirodalom legnagyobb költeményének”, Jorge Luis Borges a „valaha írt legnagyobb irodalmi műnek” nevezte.

 

A Dante 1321-ben ötvenhat éves korában hunyt el, halálának 700. évfordulója volt 2021-ben. Az emlékév azonban nem zárult le a naptári év befejeztével: többek között a szegedi Reök-palotában március végéig volt látható a Dante univerzuma című kiállítás. A tárlat olyan népszerű volt, hogy meg kellett hosszabbítani a nyitvatartási idejét.

 

Az emlékév programjaihoz kapcsolódik az az ingyenes koncert is, amelyet június 14-én, kedden este fél 8-tól hallhatnak az érdeklődők a Fogadalmi templomban. 

 

Az esten Liszt Ferenc egyik szimfonikus költeménye és Tóth Péter oratóriumának szegedi ősbemutatója hangzik el.

 

Szereplők

  • Francesca da Rimini (szoprán): Gyüdi Eszter
  • Paolo Malatesta (tenor): Komáromi Márton
  • Virgilio (bariton): Szélpál Szilveszter
  • Dante (basszus): Altorjay Tamás,

valamint a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével.

 

Program

Liszt Ferenc: Ünnepi hangok – szimfonikus költemény

Liszt Ferenc Ünnepi hangok című szimfonikus költeménye az e műfajban alkotott hetedik darabja. 1853-ban komponálta, és 1854-ben mutatta be Weimarban. 

 

Az Ünnepi hangok különlegesnek számít Liszt szimfonikus költeményei sorában: könnyed hangulatú, derűs, mi több, játékos; nyoma sincs benne a drámai hangvételnek, a küzdelem ábrázolásának

 

Tóth Péter: Isteni pokol – oratórium

Tóth Péter az Isteni pokol című oratóriumát a Dante-emlékévben komponálta. A Baranyi Ferenc által írt irodalmi szöveg alapjául A pokol I., II. és V. éneke szolgált. 

 

A Vergilius és Dante dialógusok tartalma az első ének szövegének felelnek meg, a kórus fontos szerepet tölt be a III. ének által bemutatott pokol leírásában, míg Paolo és Francesca hűen visszaadja az V. énekben leírt szerelmi tragédiát.

Címlapon

mutasd mind