Czeglédy Csaba bűne, hogy túl sokat tud a hatalomról

Közel százan jelentek meg azon a szimpátiatüntetésen, melyet szombaton délután rendeztek a Szegedi Járásbíróság előtt, ahol Czeglédy Csaba szabadlábra helyezését követelték.

2018. március 27. 00:35

A szónokok hangsúlyozták, hogy a szombathelyi szocialista képviselő koncepciós eljárás áldozata, és az április 8-i választás elhozhatja számára a szabadságot.

Kaczúr Ágnes történész, könyvtáros szerint Czeglédy Csabának azért kell kilenc hónapja börtönben ülnie, mert a jogállamiságot képviselte egy olyan országban, amelyre már inkább a demokratúra kifejezés illik, mint a demokrácia.

A szombathelyi vállalkozó-politikus meghurcolásában részt vesz a megfélemlített igazságszolgáltatás, a kormányt kiszolgáló közszolgálati és kereskedelmi média, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a TV2-t megbírságolták azért, mert valótlan állításokat közölt Czeglédyről.

Kaczúr szerint a magyar nép mélységesen csalódott Orbán Viktorban és kormányában, és méltatlanná vált a Bibó Kollégium szellemi örökségéhez.

(fotók: Rafai Gábor)

A tüntetés második szónoka szerint egyetlen betű választja el az igazságot a gazságtól, de ez a betű olyan emberek meghurcoltatását eredményezi, akiktől meg akar szabadulni a hatalom.

Katona Tamás statisztikus, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára szerint Czeglédy nem véletlenül került Szegedre, ugyanis ezzel is büntetik, hiszen a lehető legmesszebb kell börtönben ülnie. Így egynapos szabadulása alatt még gyermekeivel sem találkozhatott, mert mielőtt eljutott volna hozzájuk, újra börtönbe kellett vonulnia.

Kilenc hónap alatt mindössze kétszer hallgatták ki, ugyanakkor egyértelművé tették számára, ha Gyurcsány Ferenc ellen vall, estére már a családja körében lehet.

Katona Tamás arra szólította fel a jelenlévőket, hogy menjenek el szavazni április 8-án, mert a fékezhetetlenné váló hatalom csak így állítható meg. Ha ugyanis újra a Fidesz megy, akkor a Széchenyi téren tüntetők közül sokan cellatársai lehetnek Czeglédynek.

Emlékeztetett Orbán Viktor március 15-én elmondott fenyegetésére, ami szerinte azt jelentette, hogy az igazságszolgáltatás, a megmaradt szabad sajtó, a kritikus civil szervezetek, valamint az ellenzéki pártok nem számíthatnak semmi jóra, ha továbbra is a Fidesz marad hatalmon.

Czeglédy ügyvédként olyanok jogi képviseletét látta el sikeresen, akik szembe kerültek a hatalommal. Többek között az volt a bűne, hogy kiperelte a TAO-pénzek nyilvánosságra hozatalát. Igaz, a jogerős ítéletek ellenére továbbra sem tudjuk, mely cégek mekkora összegekkel, milyen sportklubokat támogattak.   

Donáth Ferenc, a Nagy Imre per másodrendű vádlottjának a KGB fogságban született fia is felszólat a szimpátiatüntetésen, aki párhuzamot vont az ’56-os forradalom utáni megtorlás és a mostani koncepciós eljárások között. Véleménye szerint az Orbán-rezsim egyre drasztikusabb eszközökkel száll szembe a politikai ellenzékével, ami már sokkal inkább a szovjet modellre emlékeztet, mint egy modern európai demokráciára.

Ő is arra kérte a részvevőket, hogy menjenek el szavazni, mert a hódmezővásárhelyi példa azt mutatja, hogy a magas részvétel esetén a Fidesznek nincs esélye megtartani a hatalmát.

A demokratikus pártok győzelme elhozhatja a szabadulást Czeglédy Csabának is, akit jelenleg a hatalom akaratából jogellenesen tartanak fogva a szegedi börtönben.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió riportját is!