Cupara egy félidő alatt a döntőbe védte a Veszprémet: Pick Szeged–Telekom Veszprém 27–30

„Stupid tingsz” a második félidő elején, ez elég volt a vereséghez. Vasárnap a bronzéremért a Budakalászt kell vernie a kékeknek.
Garai Szakács László

2022. április 23. 20:59

Cupara egy félidő alatt a döntőbe
védte a Veszprémet: Pick Szeged–Telekom Veszprém 27–30

Pick Szeged–Telekom Veszprém 27–30 (17–15)

TIPPMIX Magyar Kupa, elődöntő. Győr, vezette: Horváth Péter, Marton Balázs.

Pick Szeged: Mikler, Alilović – Tønnesen 2, Bodó 7, Miguel Martins 1, Henigman, Radivojević 1(1), Gaber 1, Šoštarić 2, Frimmel 2, Garciandía 4, Bombač 3, Mačkovšek, Blonz 2(2), Rosta 2. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.

Telekom Veszprém: Corrales, Cupara 1 – Jahja 3, Nenadić 7, Maqueda 2, Nilsson 4, Ligetvári, Marguč 3, Lauge Schmidt 4, Štrlek 2, Blagotinšek 1, Mahé 2(1), Lékai 1, Sipos. Vezetőedző: Momir Ilić.

Hétméteresek: 6/3, illetve 1/1.

Kiállítások: 12 perc, illetve 8 perc.

Piros lap: Rosta (59.), Sipos (60.)

 

Hozzá lehet-e szokni a Bánhidi Bence nélküli játékhoz? – kérdezték JCP-t a meccs előtt. Azt mondta, nem egyszerű. Gyorsan kell átváltani egy másik stílusra, máshogy kell kézilabdázni.

 

1. félidő

A Veszprém kezdte az elődöntőt, a bírókról kiderült, beugrók, eredetileg nem ez a bírópáros fújta volna az elődöntőt. Mahét védte Mikler kezdésnek, Hengiman balszélsőt játszik, hogy ne kelljen cserélni, így viszont kicsit féloldalasan kezdett csapatával JCP. Corrales is véd egy blokkolt lövés. Az első gól Lauge Schmidté volt, a középkezdésből Deki átrohant az Építőkön, azonnal egyenlített, sőt két percet is kiharcolt, 1–1. Mahé–Frimmel „gólpárbaj” következett még az előnyben, 2–2.

Šoštarić góljával vették át a vezetést a kékek egy újabb emberelőnyben, amit a szegedi szélső harcolt ki korábban, 3–2. Ritkán látható védekezési hibát használt ki Nenadić Jászai Mari, Gaberék még beszélgettek a szabaddobás előtt, ő meg betört. A veszprémi vezetést Štrlek vette vissza, 3–4. Tønnesen húzta magára a veszprémi falat, így volt helye Gabernek, akinek odarakta Kent Robin a labdát, Matej meg Corrales körmét is elvíve egyenlített, 4–4, az ellentámadásnál Blagotinšek lövését védte Mikler.

 

Ezután következett a tévés közvetítés legbájosabb része: „valószínűleg jön Rosta Miki” – mondta nagybátyja, István.

 

És ha már bejött, akkor góllal kezdett, Štrlek egyenlített, 5–5, Šoštarić lövi szét a jobb felsőt, Lauge Schmidt elrontja, Tønnesen duplázza meg a kék-előnyt, először vezetett két góllal az elődöntőben az egyik csapat, sőt, mivel Lauge Schmidt megint rossz megoldást választott, és megint Tønnesenre jött ki a támadásbefejezés már három volt a szegedi előny, 8–5, időt is kért Momir Ilić, 4–0-s sorozatot csinált ekkor a Pick Szeged.

Nenadić pattintott lövése átcsúszott Mikler lábai között, 8–6. Tønnesen harcolja ki a meccs első hetesét, Radivojević berakja Corrales dereka mellett, 9–6, Nilsson hozza közelebb a Veszprémet, sőt Nenadić még közelebb hozta, 9–8. Majd ő egyenlít, 9–9, jön is a szegedi időkérés.

Gaber harcolt ki hetest Jahjáról, Radivojević a keresztléce lövi, a labda Corrales sarkára pattant, onnan a kapu felé gurult, de a spanyol kapus a gólvonalon megfogta a labdát. Jahja lövését védte Mikler, Bombač góljára Lékai válaszol, 10–10, Majd Mikler és Corrales parádézik, Roli Lékait védi, a veszprémi kapus meg Frimmel indítás utáni kilépett ziccerét. Rosta sáncolt a saját hatosán, majd ő lőtt gólt, 11–10. Sipos leteríti Bombačot, két percet kap érte, a Bombázó is gólt lő, amire Marguč válaszolt, 12–11. Rosta harcolt ki hetest Maqueda mellett, de Frimmel mellélövi a büntetőt, Pastor egy legyintéssel adott rövid szakmai értékelést. Az ellentámadásnál Mikler védi Lékai lövését, a Bombázó újra teszi a dolgát, 13–11. Marguč lő gólt egy leindítás után, miután a kékek teljes jobboldala elgyávult: Garciandia és Radivojević sem vállalta a lövést, 13–12. Mikler újra védi Jászai Marit. A Bombázó tíz méterről ugrik fel, a hosszú alsóba lő, Nilsson felel rá, 14–13. Újabb szegedi hetes, Blonz beteszi, Corrales kungfurúgással próbált védeni, Nilsson tartja a Veszuprémet, Frimmel lő gyors gólt, 16–14. Egy rossz szegedi bejátszás után Maqueda rohant át a kék védelmen, 16–15. A félidő szegedi gólja a Bombázóé volt, régen, talán soha nem játszott még ilyen jól egy félidőben Bodó Richárd, 17–15.

 

Teljesen rendben volt az első harminc perc, Mikler nyolc, Corrales négy lövést védett.

 

2. félidő

Cuparával kezdett a Veszprém a másik félidőben. Garcindía első góljával 18–15. Jahia pattint gólt, 18–16. Blagotinšek is feliratkozott a veszprémi gólszerzők közé, 18–17. Marguč a következő góllövő, 3–0-s sorozattal egyenlít a Telekom Veszprém, 18–18. A következő gól is veszprémi, Lauge Schmidt 18–19. Cupara védi a Bombázót, négy támadást rontanak el egymás után a kékek, 18–20, megint Lauge Schmidt, időt kért JCP.

 

Az első támadás az időkérés után ugyanolyan volt, mint az időkérés előtt: Bodót védi Cupara, szerencsére Štrlek üres kapura fölé dobja. Cupara véd megint. Már unalmas... Miguel Martins bejött, gólpasszt adott Garcinadíának, 19–20. Majd gólt lőtt talpra, ezzel egyenlített a Pick Szeged, 20–20. Húsz perc volt hátra ekkor. Jahja harcolt ki hetes két percet, Mahé bepattintja, 20–21. Martins védi Cupara, majd üres kapus gólt lő, 20–22. Nenadić először lő gólt a második félidőben, ezzel lett három gólos a veszprémi előny, 20–23. Martins megint lövést ront, Blagotinšek fordult be a túloldalt Mikler hatosára, és fejbelőtte a szegedi kapust. Martins most eladja, indul a Veszprém, Maqueda kíméletlen, 20–24, szegedi időkérés, „stupid tingsz”, üvölt JCP, joggal. Negyedóra alatt három gólt lőttek a kékek.

 

Az időkérés után Rosta harcolt ki hetest, Blonz bedobja, 21–24. Alilović jött a kék kapuba, védéssel kezdett. Hét a hatra támadt a Pick Szeged ekkor. Bodó lőtt végre újra gólt, 22–24. Nilsson is megszólalt a második félidőben, maradhatott volna még csendben, Gabert leküldték két percre. Rostát védte Cupara kísérletét. Bombač és Garcinandía két gyors góljával visszajöttek a kékek az életbe, 24–25, Momir Ilić azonnal időt kért. Nenadić lövése valahogy bepattan, 24–26, Gaber harcolt ki hetest, Blonz is kihagyja, pattintása kipattan a felső lécről... A szegedi emberelőny végén Garciandía ugrik fel, kitempózza, visszahúzza, 25–26. Gaber végképp megsérült, ez azért volt nagy baj, mert Rostának két kétperces kiállítása volt ekkor, azaz elfogytak JCP beállói. Lauge Schmidt húzta át magát a szegedi falon, és nem hibázott, 25–27, a Bombázó hét a hat ellen válaszolt nyolc méterről, 26–27. Jahja a hajrában megduplázza góljai számát, 26–28. Cupara újra véd, ezúttal Mačkovšeket, de a Bombázót nem, 27–28.

 

Az 59. percben Rostát kiállítják, összeszedte a harmadik két percét, az utolsó hatvannyolc másodpercet emberhátrányban játszotta végig a Pick Szeged, Jahja azonnal gólt lőtt, 27–29. Bobó majd Bombač lövését is védi Cupara, utóbbit Sipos levadászta még a végén, lett is egy kis összeakaszkodás néhány vállalhatatlan szurkolói bekiabálással. A veszprémi beálló ezúttal piros lapot kapott, a Veszprém meg bejutott a döntőbe. A lefújás előtt még volt egy Ilić-időkérés egy utolsó figurára meg arra, hogy lejjebb menjenek kicsit a játékosok vérnyomásai. Nenadić gólja a meccs utolsó momentuma, 27–30.

 

Nagyon nagy kár a második félidő elejéért. Meg a három kihagyott hetesért…

 

Juan Carlos Pastor: – Visszajöttünk a meccsbe, a gyengébb második félidei kezdés után. A kiállítások döntötték el szerintem a meccset. Gratulálok a Veszprémnek! Igyekszünk helyrerakni a játékosokat a bronzmérkőzésre. Gaber valószínűleg nem fog azon a találkozón játszani.

 

Momir Ilić: – Ott vagyunk a döntőben, ez a lényeg. Nagyon idegesek voltunk, különösen az első félidőben. A második félidőben szerencsére sikerült összerakni a védekezésünket.

 

A másik elődöntőben: Budakalász–Fejér-B.Á.L. Veszprém 27–30.