Cuki új jövevények a Vadasparkban, szurikáta kölykök születtek

A szurikáták a Vadaspark legnépszerűbb lakói közé tartoznak, de az, hogy az augusztus elején született két kölyök egyre többet bújik elő az üregrendszer bejáratánál, még hosszabb időre varázsol el mindenkit, látogatókat és állatkerti dolgozókat egyaránt.
Vass Imre

2022. augusztus 30. 09:51

Cuki új jövevények a Vadasparkban, szurikáta kölykök születtek

Hosszú évek teltek el azóta, hogy szurikáták legutoljára szaporodtak a Vadasparkban, majd egy új csapat formálódott fiatal egyedekből a múlt év elején. 

 

Ebben az új családban született két kis szurikátakölyök, akik világra jövetelének pontos idejét nem ismerik, hiszen a hatalmas és kiterjedt üregrendszerük mélyén töltik első napjaikat, így a gondozóik – szülők állapota alapján – csak következtetni tudnak az örömteli eseményre. 

 

A kölkök az első hetek után egyre nagyobbak és ezzel egyidejűleg bátrabbak lettek és már meg lehet őket figyelni a nap legnagyobb részében. Ahogy a természetben, úgy az állatkerti szurikátacsaládoknál is mindenki részt vesz a legkisebbek nevelésében, beleértve az idősebb testvéreket is.

 

 

A Dél-Afrika félsivatagos területeinek, száraz szavannáinak lakója ez a mongúzféle kisragadozó. Elsősorban kisebb gerincesekkel és gerinctelenekkel táplálkozik, de szívesen fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is. A családjaiban többnyire csak a legmagasabb rangú nőstény és hím szaporodik, a többiek a kicsik nevelését, valamint a csapat védelmét segítik. 

 

Mindig van egy őrszem, aki jellegzetes szurikáta testtartásban, felegyenesedve kémleli a vidéket. Talán emiatt, és azért, mert előre néző szemeik vannak, apró emberek benyomását keltik, rendkívül népszerűek. A tervek szerint a most született kettő szurikáta kölyök továbbra is a Vadaspark lakója lesz, hadd gyarapodjon a csapat.