Csütörtökön ülésezik az a fővárosi vizsgálóbizottság, amely a korrupciógyanús belvárosi és erzsébetvárosi ingatlaneladásokat vizsgálja

A gyanús körülmények között értékesített ingatlanok közé sorolhatóak Schadl György belvárosi ingatlanszerzései is.
Kékes Viktória

2022. február 08. 10:30

Csütörtökön ülésezik az a fővárosi vizsgálóbizottság, amely a korrupciógyanús belvárosi és erzsébetvárosi ingatlaneladásokat vizsgálja

2022. január 24-én Karácsony Gergely vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésnél. A testület – a fideszes képviselők többségének tartózkodása mellett – az előterjesztést megszavazta. A csak és kizárólag ellenzéki politikusokból álló grémium feladata az V. és VII. kerületi több milliárd forintnyi önkormányzati ingatlanvagyon megkérdőjelezhető eljárásmóddal történt értékesítése lesz. 

 

Az V. kerületi fideszes polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter 2020 végén 2,2 milliárd forintnyi, 2021 decemberében pedig újabb 1,3 milliárd forintnyi önkormányzati ingatlan vagyon eladásáról döntött úgy, hogy nem biztosította a Fővárosi Önkormányzat számára az elővásárlás jogát. A szűk kör számára elérhető pályázatokon aztán rendre egy-egy ajánlattévő indult el, aki – érdekes módon – éppen az önkormányzat felkérésére készült vagyonbecslésnek megfelelő összeget fizette érte, vagy hatalmas kedvezménnyel szerezte meg az adott ingatlant. Hasonló módszerrel árusított ki a VII. kerület előző, kormánypárti vezetése is önkormányzati ingatlanokat, a bizottság ezeket az ügyeket is vizsgálni fogja. 

 

A gyanús körülmények között értékesített ingatlanok közé sorolhatóak Schadl György belvárosi ingatlanszerzései is. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője jóval a piaci áron alul jutott hozzá két V. kerületi üzlethelyiséghez. A Völner Pállal korrupciós botrányba keveredett Schadl 2016 és 2020 között összesen 19 ingatlant vásárolt meg, ezek közül kilencet önkormányzati tulajdonból.