Csúszik a magyar EU-s pénzeket is tartalmazó csomag véglegesítése

Ezúttal a lengyelek emeltek vétót.
Kékes Viktória

2022. december 15. 07:21

Csúszik a magyar EU-s pénzeket is tartalmazó csomag véglegesítése

Elhalasztották az uniós tagállamok a politikai megállapodás véglegesítését a magyar helyreállítási tervről, a hazánknak járó fejlesztési források majdnem egyharmadának a felfüggesztéséről, illetve az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról és a globális társasági minimumadó bevezetéséről - írja a Népszava.

 

Az eredeti terv szerint szerda délután fogadták volna el a négy témát tartalmazó csomagot, de nem tudták lezárni a procedúrát, mert Lengyelország fenntartásokat fogalmazott meg az adómegállapodással kapcsolatban.

 

A lap úgy tudja, csütörtök dél az új határidő, de ha a lengyelek nem enyhülnek, veszélybe kerülhet az egész megállapodás, aminek minden eleméről még idén kell dönteni. 

 

A Népszava arra emlékeztet, hogy a magyar helyreállítási terv és a jogállamisági eljárás keretében javasolt pénzmegvonás megszavazásához elég a kormányok minősített többsége, míg az ukrajnai támogatáshoz és a globális adóminimum bevezetéséhez konszenzusra van szükség. 

 

Az egy csomagban tárgyalt négy dossziéról kedd éjjel született megállapodás Brüsszelben. Ennek legfontosabb pontjai:

1, A Tanács elfogadta a magyar helyreállítási tervet, igaz annak folyósítását a már korábban megfogalmazott 27 „szuperfeltétel” teljesítéséhez köti.

2, A kohéziós alapból viszont befagyasztanak 6,3 milliárd eurónyi támogatást a rendszerszintű korrupciós kockázatok miatt. (Az eredetileg javasolt összeg 7,5 milliárd volt, ebből engedtek a tagállamok 10 százalékot az ezidáig meghozott korrupcióellenes intézkedések miatt.)

3, Magyarország a pénzért cserébe beleegyezett az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagba,

4, és beleegyezett a 15 százalékos globális minimumadóba is.