Csonka, de sikeres évadot zárt a színház: a 246 előadást több mint 91 ezer néző látta 

A Hamupipőke balett és a Mágnás Miska operett lett az évad két legsikeresebb előadása. A gyermekeknek szóló mesebalettet közel 18 ezren, az Oszvald Marika és Vajda Júlia főszereplésével színre vitt operettet pedig 13 ezren látták március közepéig. Ma tartották évadzáró társulati ülésüket a Szegedi Nemzeti Színház tagjai.

2020. június 12. 16:10

Az előző évadhoz képest közel hétszázzal többen váltottak bérletet a teátrum előadásaira, az ebből származó bevétel 7 millió 166 ezer forint volt – mondta el az évadzárón Barnák László főigazgató.
Az évad során, amely a járványveszély miatt március közepén véget ért, 10 bemutatóval és 5 továbbjátszással várták a nézőket. A 246 előadásra 91 ezer 458 néző váltott jegyet, ez időarányosan – az előző évad márciusához viszonyítva – 7907 nézővel jelentett többet.

A pandémiás helyezet miatt elmaradt előadásokra 20 ezer nézőt vártak volna, a színház összesen 90 millió forintos bevételtől esett el.

A rövid évad ellenére is 5 százalékkal nőtt a két játszóhelyen a nézők száma, így átlagosan 85 százalékos házak előtt játszhattak a művészek.

Barnák László kiemelte, az évad során összesen 81 ifjúságnak szóló előadást tartottak, amit 31 ezer 984 fiatal néző látott – ők jelentik a szegedi teátrum nézőinek utánpótlását.

Kozma József, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke többek között arról beszélt, nagy veszteség, hogy sok előadás elmaradt, a kényszerszünet azonban a színházbarátok várakozását is felerősíti az ősszel induló új évad iránt. Kijelentette, a társulat működéséhez szükséges anyagi feltételeket az önkormányzat és az állam a jövőben is biztosítja, így ősztől ismét a művészi munkára tudnak majd összpontosítani az itt dolgozók.

Ezúttal távolabb ültek egymától a színháziak (a nyitóképre kattintva galéria nyílik; fotók: Szabó Luca)

Horgas Ádám tagozatvezető főrendező szerint a szegedi teátrum a hazai színházi élet élmezőnyébe tartozik, ezt jelzi az is, hogy egy néhány hete megtartott castingra nyolcvan végzős színész jelentkezett, ők mind Szegeden szerettek volna dolgozni.

Gyüdi Sándor az operatagozat vezetője elmondta, a járványveszély miatt az évad legjobban várt bemutatója, a Tannhäuser maradt el, amit ősszel koncertváltozatban pótolni fognak. A nagyszínházban bemutatott Puccini két egyfelvonásosa 55 százalékos, a Kisszínházban játszott Cosi fan tutte viszont 95 százalékos házakat hozott.

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője arról számolhatott be, hogy az együttes az egyik legsikeresebb évadot tudhatja maga mögött, annak ellenére, hogy több turnéjuk is elmaradt a járványveszély miatt. Március 3-ig összesen 77 előadáson léptek fel a táncosok, csak a 37 Hamupipőke előadást közel 18 ezer szegedi gyermek látta. A Vágy című három felvonásos táncestjüket viszont a pandémiás helyzet miatt csak három alkalommal adhatták elő. Az elmaradt előadásokat ősszel fogják pótolni.

Barnák László bejelentette, az évad végén távozik a társulattól Laczák Boglárka operaénekesnő, Krupp Bence és Sztarenki Pál színművész, valamint Nemes Roland tánckari művész. Szeptembertől viszont 7 új színész és 3 új tánckari művész erősíti majd a társulatot. 

Az új évadban Dinnyés Dániel zeneszerző lesz a színház zenei vezetője, ő Gyüdi Sándort váltja az operatagozat élén. 

Hagyományosan az évadzárón adták a város és a színház művészeti elismeréseit. 

Az idei díjazottak:

 • Vaszy Viktor-díj 
  Pávleti Szilvia operatitkár
   
 • Makó Lajos-díj 
  Rétfalvi Tamás színművész
   
 • Imre Zoltán-díj 
  Kiss Róbert balett-táncos
   
 • Énekkari nívódíj 
  Kismárton Ilona énekkari művész
   
 • Varga Mátyás-díj 
  Benkocsné Kóródi Erika díszletvarró tárvezető

rag
 

Tovább olvasom

Címlapon

mutasd mind