Csongrád megyében száz lakásból 85 Szegeden épül, de a CSOK brutálisan felverte az árakat

Az idén a megyében átadott száz új lakásból 85 otthont Szegeden vehettek birtokba a beköltözők. A kormány otthonteremtési támogatását csak a jómódú kevesek tudják igénybe venni, ám a CSOK így is brutálisan felverte az árakat. Szegeden ma már több mint 540 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként, miközben a lakosság újból vészesen eladósodik.

2019. szeptember 26. 10:20

Csongrád megyében száz lakásból 85 Szegeden épül, de a CSOK brutálisan felverte az árakat

A KSH legfrissebb adatai szerint Csongrád megyében 2019 első negyedévében 157 lakást vettek használatba, ezek 85 százalékát Szegeden.

A lakások közel felét többszintes, többlakásos épületben, 38 százalékát családi házas formában, 13 százalékát pedig csoportházban adták át. Átlagos alapterületük az országosnál 9 négyzetméterrel kisebb, 87  négyzetméter volt, 45 százalékukat négy és annál több szobával építették.

A pesti ár felét kell már kifizetni egy vidéki lakásért

Az Otthon Centrum legfrissebb elemzése most azt vette górcső alá, hogyan és miért növekednek drasztikusan az árak a vidéki újépítésű lakáspiacon.

A megyei jogú városokban – így Szegeden is – egy év alatt majdnem 25 százalékkal emelkedett az épülő lakások négyzetméterenkénti ára és meghaladja az 540 ezer forintot, ami a budapesti árszint fele. A legdrágább vidéki városok már a pesti peremkerületek áraival versenyeznek.

Debrecenben és Székesfehérváron 700 ezer forintnál is drágább az új lakások négyzetmétere. Szegeden, Érden, Kecskeméten, Pécsen, Sopronban és Veszprémben is jobbára az átlagár felett húzzák meg a vonalat az építők, ami ma már 550-600 ezer forintos négyzetméterárat is jelenthet.

A régióközpontok a legjobb beruházók

Az Otthon Centrum 2019 szeptemberében végzett felmérése szerint a megyei jogú városokban

  • 327 társasházi projekt érhető el,
  • ezekben összesen 9 ezer 264 új lakás épül.

A legtöbb új projekt a régióközpontokban indult, ezek közül is a legnagyobb számban Debrecenben, ahol összesen 17 projektben 350 lakás hirdetését kezdték meg a közelmúltban. A lakások darabszáma azonban az idén indult kivitelezések esetében Győrben a legmagasabb.

A 23 megyei jogú város közül négy uralja a piacot,

a legtöbb lakásberuházás Győrben, Debrecenben, Pécsen és Szegeden valósul meg,

ami az építő cégek által online meghirdetett országos lakásprojektek fele.

Nesze semmi, fogd meg jól: a gyors áremelkedés felzabálta CSOK nagyját

Az új lakások esetén is Budapestet érintette leginkább a lakásárak növekedése, ezt követték a nagyobb – egyetemmel is rendelkező – régióközpontok.

A 10 milliós otthonteremtési támogatás kétharmadát azonban az MNB szerint is felemésztette a lakásárak gyors emelkedése.

A Matolcsy György vezette jegybank ezért további támogatást tartana szükségesnek – ami persze még jobban felpörgetné a lakásár-spirált, viszont újabb, jelentős hitelpiacot biztosítana a bankoknak.

Az árak terén pedig enélkül sem jósolnak túl sok jót a szakemberek.

Lakást venni? Ismét egyre rémísztőbb az adósságspirál

A tapasztalatok egyelőre azt mutatják, a gyors és drasztikus áremelkedés nem veti vissza az értékesítési időt: Budapesten a kisebb értékű ingatlanokat átlagosan 2 hónap alatt, a vidékieket 3 hónap alatt tudják eladni. Kérdés persze, meddig lesz ez így?

Az Ingatlan.com elemzése szerint is folyamatosan nő az érdeklődés az eladó lakások iránt, ami magyarázatot ad az áremelkedésre is.

Kereslet van bőven: a lakosság nagy része szeretne saját lakást vásárolni akár olyan áron is, hogy drasztikusan eladósodik – a kínálat pedig még mindig nem akkora, hogy ezt az igényt maradéktalanul kielégítse.

Ezért azután úgy tűnik, messze van még a trendforduló az ingatlanpiacon, egy ideig kitartanak a magas lakásárak.

A lakosság eladósodása közben folyamatosan tovább nő: újra elképesztő hitelezési roham zajlik Magyarországon, egyre rémisztőbb adósságspirálba hajszolva a lakosságot.

Az újabb eladósodásnak csak a bankok örülhetnek igazán

A MNB adatai szerint a háztartások hitelállománya március végére 6213 milliárd forintra hízott, ez négyéves csúcss. A lakosság csaknem 73 milliárd forinttal vett fel több kölcsönt három hónap alatt annál, amit törlesztett.

Mintha a magyarok teljesen elfeledkeztek volna a devizahiteles tragédiákról és homokba dugnák a fejüket, hogy ne kelljen szembenézni azzal, mekkora kockázattal járhat egy évtizedekre felvett kölcsön.

A 2008-as válság előtti utolsó időszakban sem fogyott ugyanis annyi lakáshitel, mint idén.

2019 első negyedévének végén az egy évvel korábbit 340 milliárd forinttal haladta meg a lakáshitelek állománya, ami 11 százalékos növekedést jelent.

Miközben a lakosság nyakló nélkül adósodik el, ennek a folyamatnak kizárólag csak a bankok örülnek – olvasható az azenpenzem.hu blogon.

A pénzügyi blog emlékeztet arra is: a lakáshitelezésben mára olyan magasságokba jutott a lakosság kitettsége, ami már tavaly is majdnem harmadával haladta meg a 2008-as, válság előtti-kezdeti szintet.

A válság előtti időket idézi az átlagos futamidő is.

Míg 2008 után a kormány igyekezett a bankokat rászorítani arra, hogy ne tegyék lehetővé a túl hosszú eladósodást, addig tavaly már a válság előtti szint fölé emelkedett a lakáshitelek átlagos futamideje: míg 2008-ban 15,1 év volt, addig tavaly már 15,3-ra ugrott. Ez fél évvel hosszabb a 2017-ben tapasztaltnál.

Úgy tűnik, semmi sem elég drága. Miközben a bankok még ma is 34 ezer bajba jutott jelzálogadóst tartanak nyilván, a kormány továbbra is a hitelezést igyekszik szorgalmazni, ettől remélve, hogy sikerül hosszabb távon felpörgetni a gazdaságot.

Nagy Márton jegybanki alelnök szerint azonban nem kell félni a túladósodottságtól, mivel jelenleg a háztartások 32 százalékának van hitele, ezt szeretnék feltornászni 40-50 százalékra.

Lehet, hogy valójában a lakosság szándékos eladósítása zajlik? – teszi fel a kérdést a napi.hu.

A válasz nem sok örömre ad okot.

Képeink illusztrációk.

Rafai Gábor