Csongrád megye: volt, ahol egyetlen szavazat döntött

Nem sok változást hozott az önkormányzati választás a megye legnépesebb városaiban, Szentes kivételével mindenhol újráztak a polgármesterek. Kisteleken zajlott a választás legszorosabb küzdelme.

2019. október 14. 17:17

Csongrád megye: volt, ahol egyetlen szavazat döntött

Hódmezővásárhely

Mint azt a választási hírfolyamunkban már megírtuk, Hódmezővásárhelyen a tavaly februárban megválasztott Márki-Zay Péter maradt a polgármester. Márki-Zay a szavazatok 57,30 százalékát szerezte meg, míg az ellene hivatalosan függetlenként, saját meghatározása alapján viszont „önálló jelöltként” induló, de valójában fideszes Grezsa István 42,70 százalékot kapott.

A hódmezővásárhelyi képviselőtestület tagjai:

Polgármester: Dr. Márki-Zay Péter (MINDENKI MAGYARORSZÁGA MOZGALOM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
1. számú egyéni választókerület: Dr. Mester Ákos (M.M.M.-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
2. sz. evk.: Krupiczer Ferenc (M.M.M.-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
3. sz. evk.: Lőkösné Nagy Sarolta (M.M.M.-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
4. sz. evk.: Gyöngyösi Ferenc (M.M.M.-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
5. sz. evk.: Dr. Kis Andrea (M.M.M.-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
6. sz. evk.: Fejes Péter (M.M.M.-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
7. sz. evk.: Dr. Berényi Károly (M.M.M.-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
8. sz. evk.: Molnár Lászlóné (M.M.M.-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
9. sz. evk.: Otlakán Mihály (M.M.M.-Tiszta Vásárhelyért Egyesület)
10. sz. evk.: Benkő Zsolt (Szeretem Vásárhelyt Egyesület-Fidesz-KDNP)
Kompenzációs listáról: Cseri Tamás (Szeretem Vásárhelyt Egyesület-Fidesz-KDNP) 
Kompenzációs listáról: Dr. Havasi Katalin (Szeretem Vásárhelyt Egyesület-Fidesz-KDNP)
Kompenzációs listáról: Dr. Korsós Ágnes (Szeretem Vásárhelyt Egyesület-Fidesz-KDNP)
Kompenzációs listáról: Rapcsák Katain (Szeretem Vásárhelyt Egyesület-Fidesz-KDNP)

Makó

Makón is marad a helyén polgármester, a fideszes Farkas Éva Erzsébet nagy fölénnyel nyert, 67,37%-ot szerzett, míg a két kihívója, a Mucsi Tamás a Velnök Közéleti, Kulturális és Polgári Egyesület jelöltje 27,78%-ot kapott, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjének, Dorogi Györgynek, 4,85%-ra futotta.

A makói képviselőtestület tagjai:

Polgármester: Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP)
1. számú egyéni választókerület: Kovács Sándor (Fidesz-KDNP)
2. sz. evk.: Mágori András (Fidesz-KDNP)
3. sz. evk.: Varga Ferenc (Fidesz-KDNP)
4. sz. evk.: Dr. Hadik György (Fidesz-KDNP)
5. sz. evk.: Botlik Anita (Fidesz-KDNP)
6. sz. evk.: Székely Ildikó (Fidesz-KDNP)
7. sz. evk.: Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP)
8. sz. evk.: Gáspár Sándor (Velnök Közéleti, Kulturális és Polgári Egyesület)
Kompenzációs listáról: Csermák Szilvia (Fidesz-KDNP)
Kompenzációs listáról: Mucsi Tamás (Velnök Közéleti, Kulturális és Polgári Egyesület)
Kompenzációs listáról: Zeitler Ádám (Velnök Közéleti, Kulturális és Polgári Egyesület)

Szentes

Szentesen az exjobbikos Szabó Zoltán Ferenc, a Jövőnk Szentes Egyesület jelöltje győzött a szavazatok 50,60%-val. Ő Szirbik Imrétől veszi át a város vezetését, aki hosszú évek után nem indult újra a polgármesteri posztért. A Szabót támogató egyesület több ellenzéki pártot és civil szervezet is tömörít, így semmiképpen sem mondható kormánypártinak. A kormánypártok Gémes Lászlót indították, aki szinte pontosan tíz százalékkal kapott kevesebbet, mint Szabó, 40,69%-ot. Indult még a posztért a független Antal Balázs Tibor, ő 8,71%-ot hozott össze.

Kistelek

Kisteleken az ország legszorosabb versenye volt. Tóth Szabolcs polgármesterjelölt visszalépése után a több mint húsz éve hatalmon lévő fideszes Nagy Sándor polgármesternek csak saját kabinetfőnöke (!) volt a kihívója, a hivatalosan függetlenként induló Mészáros Gábor egyetlen szavazattal maradt el főnökétől. Így a matek konkrétan úgy néz ki, hogy Nagy a szavazatok 50,02%-át, míg Mészáros a 49,98%-át szerezte meg. A névjegyzékben lévő választópolgárok száma 6050 fő, közülük 41.72%, vagyis 2524 ember ment el szavazni, míg 3526-an, 58.28% otthon maradt. Valószínűleg itt majd újraszámlálás lesz.

Csongrád

Csongrádon a független Bedő Tamás polgármester is tovább folytatja munkáját a következő öt évben, 52,87% százalékkal győzött kihívójával, a hivatalosan szintén függetlenként induló Csák Ambrussal szemben, aki 47,13%-ot kapott.

Mórahalom

Mórahalmon nagyon izgalmas volt a választás, hiszen csak Nógrádi Zoltán eddigi fideszes városvezetőre lehetett szavazni a demokrácia jegyében. Ennek megfelelően, nem fogják kitalálni, de Nógrádi 100, azaz száz százalékot kapott, ami egyébként 2108 darab voksot jelentett.

Sándorfalva

Sándorfalván a független Gajdosné Pataki Zsuzsanna Mária polgármester újrázott, 56,32% százalékkal győzött, Dudás Zoltán a szavazatok 43,68% százalékát kapta.

Ásotthalom

Nem város, nem népes település, de érdekes még a megyében, hogy az ásotthalmi emberek nagyon szeretik az exjobbikos, Mi Hazánk Mozgalom-vezér Toroczkai Lászlót, ezt jól mutatják a választási eredmények. Toroczkai 68,42%-ot szerzett, míg a másik két független jelölt messze alulmaradt tőle: Hajdu Sándor 17,02%-ot, Tóth Csaba pedig 14,56%-ot kapott.

Deszk

Deszken szintén tét nélküli volt a vasárnap: a hivatalosan független Király László rajt-cél-győzelmet aratott, ami egyetlen szavazattal is sikerült volna neki, hiszen nem volt más induló, viszont egész pontosan 1051-en voksoltak rá.

Algyő

Az algyőiek is megtartották posztjában az eddigi polgármestert, a függetlenként induló Molnár Áron a szavazatok 74,89%-át szerezte meg, míg az ellene induló Herczeg József 25,11%-ot.

Kübekháza

Kübekházán is maradt Molnár Róbert polgármester, annyira, hogy kihívója sem volt, így a szavazatok száz százalékával nyert, ami nála 395 voksot jelent. Kübekházán egyébként a névjegyzékben lévő választópolgárok száma 1234 fő.

Újszentiván

Újszentivánon is maradt a régi polgármester, Putnik Lázár, aki már harmadszor újrázott. Putnik a szavazatok több mint 50 százalékával nyert, pontosan 50,25 százalékkal. Nagy ellenfele volt Bodó Imre, aki a szomszéd települést, Tiszasziget polgármestere volt régebben, azt követően pedig a Járási Hivatal vezetői posztját töltötte be.

Vélemények

mutasd mind