Csökkentheti a távfűtéses lakásoknak juttatott hőmennyiséget a kormány

Ezzel a trükkel próbálják fenntartani a rezsicsökkentés látszatát.
Kékes Viktória

2022. szeptember 15. 08:00

Csökkentheti a távfűtéses lakásoknak juttatott hőmennyiséget a kormány

A múlt csütörtöki kormányinfón ígérte meg Gulyás Gergely, hogy a távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem változik. A jelek szerint a kormány egy sajátos trükkel akarja betartani ezt az ígéretet: Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egy keddi konferencián arról beszélt, hog

 

idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben. 

 

A Népszava által megkérdezett fővárosi szakemberek szerint ez várhatóan nem a használati meleg víz mennyiségének vagy hőfokának csökkentését jelentené, inkább fűtésre jutó hőmennyiség lenne kevesebb. Ám azt, hogy ez hány fokkal csökkenti majd a lakások hőmérsékletét, még megtippelni se merték, mivel egyelőre ők is csak próbálják megfejteni, hogy mire is gondolhatnak a tárcánál. Előzetes szakmai egyeztetés ugyanis nem volt.

 

A kormány egyre kétségbeesettebben keresi a rezsimegoldást a távfűtéses lakásoknál. Nem csoda: 1100 milliárd forintnyi oka van rá, hogy megoldják azt a problémát, ami miatt most sem emelhetik az árat: 

 

a 660 ezer távfűtéses lakásból legkevesebb 134 ezer fogyasztása nem mérhető, így a tulajdonosoknak semmilyen ráhatásuk nincs a fogyasztásra és ezzel együtt a számlákra sem. Az ő esetükben azt mondani, hogy csavarják le a fűtést és így spóroljanak, értelmezhetetlen.

 

Nem véletlenül jelentete be azt is Gulyás Gergely, hogy a kormány programot indít a távfűtéses lakások mérőórával való felszerelésére. Azt azonban elismerte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a nagyságrend miatt ez egy 4-5 éves program.

 

Addig a távfűtéses lakásoknak juttatott hőmennyiség csökkentésével kényszerülnek fenntartani a recsicsökkentés látszatát. Az biztos, hogy ha ezekben a lakásokban és intézményekben (sok óvoda, bölcsőde, idősotthon működik távfűtéses épületekben) is mérhetővé válik a fogyasztás, azonnal emelni fognak az árakon.