Csökkenő kereslet miatt lassan szelídülni kezdenek a szegedi albérletárak

Miközben a fővárosban akár 25 százalékkal is lejjebb vitte a járvány az albérletárakat, Szegeden csak lassan mérséklődik a kiadó lakásokért fizetendő összeg. Az egyetemi városok közül Miskolc után már mi vagyunk a második legolcsóbbak, átlagosan 2 ezer forintot kérnek el egy bérelt lakás négyzetméteréért havonta Szegeden. A hely, a felszereltség miatt ez a valóságban nagy szórást mutat.

2020. szeptember 14. 06:46

Csökkenő kereslet miatt lassan szelídülni kezdenek a szegedi albérletárak

Budapest kivételével nem sokat változtak az elmúlt hónapokban az átlagos albérleti árak a hazai régióközpontokban. A két nagy egyetemi városban – Szegeden és Pécsen – sem sikerült a koronavírusnak fenekestül felforgatni a piacot. 

Miközben az elmúlt hónapokban nálunk némi csökkenés következett be, Pécsen még mindig kisebb drágulást lehetett tapasztalni. Szegeden jelenleg a kiadó lakások egy négyzetméterét átlagosan 2000 forintért, míg a pécsiekét 2200 forintért lehet kibérelni.

A két egyetemi város átlagos albérletárai között helyezkedik el Győr, ahol – némi csökkenés után – egy négyzetméter bérleti díja átlag 2100 forint, Miskolcon viszont több mint tíz százalékos áreséssel 1800 lett az elmúlt hónapokban a bérleti díj.

2019 júliusa és 2020 júliusa között viszont drágultak az albérletek Székesfehérváron és Debrecenben is, igaz négyzetméterenként csak száz forinttal. Így egy székesfehérvári albérletért négyzetméterenként átlagosan 2300 forintot, egy debreceniért pedig 2400 forintot kellett fizetni.

Szegeden az árak lassú mérséklődése mellett egyre nagyobb a kínálat az albérletpiacon. Míg július elején az ingatlan.com weboldalon csak 512 szegedi albérlet közül választhatnak azok, akik fedelet keresnek a fejük fölé, most 611 ajánlat között böngészhetnek.

Hogy milyen lassan mozdul csak meg a vírusveszély miatti leállás után a piac, az is bizonyítja, hogy több olyan kiadó ingatlannak találkoztunk a weboldalon, amit már hónapokkal ezelőtt is hirdettek.

Egyik ilyen, a jelenleg legdrágábban kínált szegedi albérlet: egy 130 négyzetméteres, 4 szobás Arany János utcai bérlemény, amiért havonta 410 ezer forintot kell kicsengetnie a leendő bérlőnek a rezsiköltségek mellett. 

Az általunk talált legolcsóbb, havi 50 ezer forintos és legdrágább szegedi albérlet között több mint nyolcszoros az árkülönbség – persze a lakás nagysága és minősége között ég és föld lehet a különbség.

Ötvenezer forint alatt legfeljebb egy szobát és egy ágyat lehet bérelni, főbérlővel vagy lakótársakkal. A legolcsóbb ágyra járásért is legkevesebb 25 ezer kell fizetni havonta.

A szegedi bérleti díjak látványosabb csökkenése elsősorban – az elmúlt években túlárazott – belvárosi, egy-két-három szobás lakásoknál figyelhető meg: korábban ebben a szegmensben mentek fel leginkább az árak, most viszont itt a legnagyobb – akár 25–30 százalékos – az árcsökkenés is. A magyarázat többek között a járványveszély miatt távol maradó külföldi diákok számának csökkenésében keresendő. Hogy mit hoz a jövő az albérletpiacon? Erre ma alighanem egyetlen elemző sem tudna hiteles választ adni.

A koronavírus-járvány hatásai miatt ugyanis bizonytalan a gazdasági helyzet, a munkanélküliség és a fizetések alakulása, az esetleg berobbanó második hullám mind-mind befolyásolhatják a piacot.

Jellemző szegedi albérletárak (forint/hó, rezsi nélkül):

Feketesas utca; 85 m²/2 szoba: 120 ezer forint,
Tisza Lajos körút; 46 m²/1 szoba: 78 ezer forint,
Szentháromság utca; 50 m²/1+fél szoba: 100 ezer forint,
Ág utca; 53 m²/1+2 fél szoba: 90 ezer forint,
Arany János utca; 130 m²/4 szoba: 410 ezer forint,
Boldogasszony sugárút; 22 m²/1 szoba: 60 ezer forint,
Retek utca; 47 m²/1+fél szoba: 90 ezer forint.

Rafai Gábor

Tovább olvasom