Csillagánizsillatban jönnek el az angyalok

Karácsonyi díszek könnyen, gyorsan: család apraja-nagyja közösen készítheti el az ünnepi dekorációt. Pónyai Réka ötletei a Szegedi Tükörben jelentek meg, még most sem késő hozzákezdeni!
Szegedi Tükör

2021. december 20. 13:31

Csillagánizsillatban jönnek el az
angyalok

Idén igyekeztem olyan karácsonyi díszeket készíteni, amelyek alapanyagai minden háztartásban megtalálhatóak, így nem igényelnek különösebb anyagi befektetést. Elkészítésük gyors és egyszerű, a család apraja-nagyja besegíthet a munkafolyamatokba. Lepjük meg szeretteinket saját készítésű díszekkel!

 

Talán nincs is olyan lakás, ahol ne bukkanna fel egy-egy angyal díszítőelem. A hajtogatott változat előnye, hogy alapanyaga minden otthonban megtalálható, és apróbb módosításokkal végtelen számú variáció készülhet belőle.

 

Hajtogatott angyal

A test és a szárnyak elkészítéséhez szükségünk lesz két ív, egyforma méretű és színű papírlapra. A képen látható angyalok 80 grammos nyomtatópapírból készültek. A fejhez használhatunk lyukas fagolyót, nagyobb méretű gyöngyöt, de gyúrhatunk gombócot papírból, alufóliából, vagy akár a mikuláscsokit borító, színes csomagolóanyagból is.

 

(fotók: Pónyai Réka)

 

Hajtogassuk össze a papírokat harmonikaszerűen, 1-1,5 centiméteres ráhajtásokkal. Ezután ragasszuk össze a két harmonika kétharmad részét, ezzel elkészítjük az angyal szoknyáját. Ha szeretnénk az angyalunkat felakasztani valahova, akkor egy megfelelő hosszúságú szalagot vagy madzagot is ragasszunk a két harmonika közé, a szoknyarészbe. Készítsük el a szárnyakat úgy, hogy a harmonikák szabadon álló részeit ráhajtjuk a szoknya jobb és bal oldalára, és gondosan a szoknyához ragasztjuk őket. A fej elkészítéséhez egyszerűen húzzuk át a madzagon a lyukas gyöngyöt vagy fagolyót, és készen is vagyunk. Ha asztalra vagy ajándékcsomagra tesszük az angyalunkat, akkor csak ragasszuk a fejet a két szárny közé. A szoknyarészt díszíthetjük csillagánizzsal vagy karácsonyi motívumokkal is.

 

Csipeszcsillag

A skandináv hangulatú csipeszcsillag elkészítéséhez mindenképpen fából vagy bambuszból készült ruhacsipeszt használjunk. Egy csillaghoz nyolc csipeszre lesz szükségünk, tetszés szerinti méretben. Szedjük szét a csipeszeket, távolítsuk el belőlük a fém rugórészt, majd ragasszuk össze a fa részeket kettesével, lapos felükkel egymásnak fordítva. Ha fel szeretnénk majd akasztani a csillagot, akkor ragasszunk egy szép szalagot vagy madzagot az egyik csipesz két lapos része közé. Ezzel elkészítettük a csillagok szárait. Az összeállítást sík felületen végezzük, és használjunk minél gyorsabban megkötő ragasztót. Fordítsuk egymás felé a csipeszek szélesebb részeit, és „X” alakban négy csipeszt illesszünk, majd ragasszunk össze. A maradék négy csipeszt az „X” alak egy-egy sarkába ragasztva kapjuk meg a végső, csillag alakot. Az elkészült művet akár le is festhetjük, de megtarthatjuk az eredeti színét is.

 

 

Ha szeretnénk plasztikussá tenni alkotásunkat, akkor a képen is látható módon ragasszunk össze a közepénél fogva két eltérő méretű csillagot. Aki szeretné, vékony fényfüzért is tekerhet a csillag száraira, így akár az ablakok világító dísze is lehet ez a csipeszcsoda.

 

Illatos függelék

Az illatos függelék alapanyagainak előkészítése pár nap türelmet igényel. Egy szép narancsot vagy vérnarancsot vékonyan, egyenletesen felkarikázunk, és megszárítjuk. Körülbelül egy hét után már neki is foghatunk a munkának. A narancskarikák mellé díszítésként és plusz illatként egész fahéjrudat, csillagánizst vagy szegfűszeget használunk.

 

 

Szúrjuk át a narancsot a héja közelében, és vezessük át rajta a madzagot vagy szalagot. A fahéjrudakba tegyünk friss örökzöld- vagy illatos fűszernövényágat, majd kötözzük a fahéjat a narancs tetejére. Fűzzünk egy fagolyót vagy gyöngyöt a fahéj fölé, csomózzuk el a madzag végét, és már készen is van az illatos és mutatós díszítésünk.

A narancskarikára ragaszthatunk csillagánizst, de akár szegfűszeget is szurkálhatunk bele. Aki esetleg ódzkodik a fahéj illatától, annak javaslok egy Tisza-parti sétát vékonyabb gallyak gyűjtésére. A megfelelő méretre vágott gallyak remekül helyettesítik a fahéjrudat.

 

Világító fenyőfa

Levegőn száradó (modellező) vagy hőre keményedő gyurmából készülhet a világító fenyőfa, aminek színe, díszítése teljes mértékben alakítható a már meglévő karácsonyi díszeinkhez.

 

A képen látható fenyőfa hőre keményedő gyurmából készült. Ha van otthon hungarocell fenyőformánk, akkor könnyű dolgunk lesz. Először burkoljuk be a formát fóliával, hogy a későbbiekben könnyebben le tudjuk szedni róla az elkészült fát. Nyújtsuk ki a gyurmát, és borítsuk be vele a hungarocell formát. Simítsuk el az illesztéseket, és vágjunk ki tetszés szerinti méretben és formában néhány nyílást a testen. Ezen keresztül világít majd a fenyő.

 

 

A levegőn száradó gyurma 24 óra múlva éri el teljes keménységét, ezután húzhatjuk le a kúpról. Ha hőre keményedő gyurmát választottunk, akkor az elkészült kúpformát tegyük be a sütőbe, és a gyurma használati utasításának megfelelő hőmérsékleten és ideig süssük. A megkeményedett és kihűlt gyurmát, akárcsak a levegőn száradó alapanyagot, lekenhetjük lakkal, hogy szép fényes legyen.

Az elkészült fenyőfa alá igazi, vagy elemmel működő mécsest is tehetünk, de ha van otthon felesleges fényfüzérünk, azt is belehajtogathatjuk a fa belsejébe.

 

Pónyai Réka

Címlapon

mutasd mind