Cservenák Zoltán: Nagyobbik rossz

Nincs nagyobb baj jelenleg a Szegedi Tudományegyetem várható „ellopásánál”. Ezt csak azoknak mondom, akik az alapítványi működést „kisebbik rosszként” emlegetik.

2021. február 07. 10:06

Cservenák Zoltán: Nagyobbik rossz

Rögtön a lényeg: van a Palkovics László miniszter által belengetett 1500 milliárd forintnyi uniós pénz, amit oda lehet adni az egyetemeknek a brüsszeli helyreállítási alapból. Láthatóan ezt nem szabad NER-hűbéresek felügyelete nélkül elkölteni, úgyhogy gyorsan át kellett alakítani a legtöbb egyetemet alapítványivá, mielőtt megérkezik a pénz. Mert ez a pénz gyorsan jön, hiszen a járvány okozta válságot hivatott enyhíteni. Az alapítványi működéssel viszont már sokkal könnyebb lesz a milliárdokat „elhimihumizni”, sokkal gyorsabban elhalványulhat a „közpénz jelleg”, egyszerűbb lesz kitalicskázni a haveroknak, mondjuk európai szintű megbízási díjak formájában. Nagyjából ez a lényeg.

Bizonyára erősödik majd az ideológiai képzés is, és nyilván cserélődik az oktatói gárda itt-ott, sőt akár karokat is át lehet paterolni például egyházi fenntartású intézménybe. Meglátjuk. A lényeg az egyetemek végleges elfoglalása, az ottani források megszerzése és a tartós fideszesítés, a NER kiterjesztése. Erre is jók a kuratóriumok. A módszer nem sokban különbözik az Alkotmánybíróságon vagy az Országos Bírósági Hivatalban látottaknál.

Amikor Gulyás Gergely a Színművészeti kapcsán többször úgy viccelődött: a kormány örül az értük tüntető hallgatóknak, eszembe jutott, hogy ilyen aljas megjegyzést már régen hallottam. Aztán rá kellett döbbennem: nem lehet szó vegytiszta aljasságról. A Karmelitában egy kicsit már tényleg azt hiszik, ők maguk a turultojásból kikelt ezeréves magyar állam. Gulyás Gergely a miniszterelnök szolgálata közben elfelejti, hogy az állami fenntartás egy felsőoktatási intézmény esetében valójában nem az Orbán-kormányt, legkevésbé sem a Fideszt, és még csak nem is a NER-hűbéreseket jelenti. Itt nem értelmezhető a két és fél milliós kétharmad, illetve a belengetett harminc százalékos béremelés, amiért el lehet adni az egyetemi önrendelkezést. Az állam ugyanis, kedves Gulyás Gergely, mi vagyunk, mindannyian. Ezzel szemben amit önök tesznek jelenleg, az – maradjunk helyben – a Szegedi Tudományegyetem elvétele tőlünk, a magyar állam polgáraitól, és átadása egy bizonyos körnek. Egy alapítványnak, az azt vezető kuratóriumi tagoknak. Csak sejteni lehet, hogy kiknek, pontosan nem tudjuk.

Azt viszont látjuk, a nagypolitikából kik kerültek az eddig alapítványosított egyetemek kuratóriumaiba: Lázár János, Varga Judit, Szijjártó Péter, Nagy István, mindannyian miniszteri szinten szolgálják Orbán Viktort.

Minderről minket, magyar állampolgárokat senki nem kérdezett meg. Értik már, mi lenne a lényege az állami fenntartásnak? Még csak nemzeti konzultáció sem volt.

Lehet beszélni garanciákról, de ne feledjük, az a Rovó László rektor garantálná az alapítványosítás pártpolitika-mentességét, aki tavaly ősszel körbehaknizta a NER-médiát avval, hogy a Fidesz által támogatott polgármesterjelöltre szavaz. De ott van „kollégája”, Pál József professzor, a Fidesz egyik szegedi alelnöke, aki szerint „kiskorúság” lett volna nemmel szavazni a szenátusban, úgy, ahogy a benne megbízó közösség előzetesen döntött. Pál József nagykorú inkább igennel szavazott.

Ezek után senki ne próbálkozzon elhitetni velem, hogy ez a kisebbik rossz, mert ennek az egésznek egyszer úgyis vége lesz. A becsület viszont örök lett volna.

Cservenák Zoltán