Cserbenhagyásos kormányzás – Nemes István olvasói levele

Aki nehéz helyzetbe került, az állami segítségre ne számítson. A Fidesz törvénybe foglalja, hogy a legnagyobb bajban hagyják cserben az országot.
Szeged.hu

2022. október 20. 17:59

Cserbenhagyásos kormányzás – Nemes
István olvasói levele

Semjén Zsolt nyilván a keresztényi szeretet nevében nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, aminek az értelmében a kormány ezentúl nem felelős a rászorulók védelméért. A szöveg szerint „az egyén szociális biztonságáért önmaga felelős”, ha annak megteremtésére nem képes akkor pedig a hozzátartozóira hárul a segítségnyújtás. A sorban őket követik az önkormányzatok és a karitatív szervezetek, az államnak pedig a legvégső esetben kell csak beavatkoznia. Így szól majd az új jogszabály.

 

Ez az utóbbi évtized egyik legfelháborítóbb igazságtalansága, főleg egy olyan párttól, amelyik a családok védelmével kampányolt tavasszal. A magyar állam idén körülbelül 33 ezer 500 milliárd forintból gazdálkodik, ennyi a költségvetés főösszege. Ebből a pénzből jut például megemelt miniszterelnöki fizetésre, nyolcmilliárdos Európa-ellenes Rogán kampányra, a Vodafone megvásárlására, és így tovább.

 

Hogy ez a sok pénz honnan van? Hát pontosan azok fizetik be adó formájában, akikre most a kormány minden felelősséget át akar hárítani!

 

  • Pakolják be a pénzt a költségvetésbe a családok minden bevásárlásnál, amikor kifizetik a világbajnok áfát.
  • Utalják a korábbinál jelentősen nagyobb összegeket a katából kiszorított kisvállalkozók.
  • Nyögik a milliárdos elvonásokat a települési önkormányzatok.

 

Ha innen nézzük, akkor Semjén javaslata az, hogy továbbra is elveszik tőlünk ezt a temérdek pénzt, csak mostantól még kevesebbet adnak vissza.

 

Ilyenkor elgondolkodik rajta az ember, mégis mi a fene az állam feladata, ha nem a magyar emberek szociális biztonságának megteremtése. Mire költik el azt a sok pénzt, ha nem erre?

  • Oktatásra? Aligha, hiszen az utcák hétről hétre tiltakozó tanárokkal és diákokkal vannak tele.
  • Egészségügyre? A kórházak minősíthetetlen állapota, a szakdolgozók alacsony fizetése, a végeláthatatlan várólisták nem ezt mutatják.
  • Rendvédelemre? A tűzoltók a fele csak úgy tud megélni, ha másodállást vállal. A rendőrök tömegesen mondtak fel a járvány után, pedig eddig is súlyos volt a létszámhiány.

 

A magyar lakosságnak most Európa egyik legmagasabb áremelkedésével kell szembenéznie, a megélhetési válság nem közeleg, hanem már rég megérkezett. Ebben a helyzetben döntött úgy a kormány, hogy megvonja a rászorulóktól a nekik járó védelmet és segítséget, cserbenhagyja azokat, akik bajban vannak. És áthárítja ezt a felelősséget azokra, akik már így is épp eléggé kiveszik a részüket a teherviselésből.

 

Az a helyzet, hogy ez a kapzsi Fidesz, az álkeresztény KDNP, és az egyre gazdagodó Orbán-család olyan luxus, amit ebben a súlyos gazdasági válságban Magyarország többé nem engedhet meg magának. Nincs már pénzünk finanszírozni a magánrepülőzést, a jachtozást, a kastélyépítést, a NER belső köreinek fényűző életmódját. Tizenkét évig fizettük a számlát, nem bírjuk tovább.

 

És most, amikor baj van, azonnal cserbenhagynak minket. Pedig itt lenne az ideje, hogy végre visszaadjanak valamit a közösbe, ahonnan a mesés vagyonukat kapták. Mire jó az egy évtizednyi korrupt kormányzással létrehozott „nemzeti nagytőke, ha nem erre? Botka László a járvány alatt azt javasolta, hogy a rendszer legnagyobb kedvezményezettjei, a közbeszerzések folytonos nyertesei fizessenek be egy Nemzeti Szolidaritási Alapba, amiből minden bajba jutott családot meg lehet segíteni. Szerintem erre most még nagyobb szükség lenne, mint akkor. De ehhez egy olyan kormány kellene, amelyik nem hagyja cserben az országát a bajban.

 

Nemes István

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind