Cser-Palkovics András szerint több problémás eleme is van az önkormányzati finanszírozásnak

Szerinte iparűzési adó nélkül az önkormányzati finanszírozás elképzelhetetlen. Meg is indokolja, miért.

2021. január 22. 11:51

Cser-Palkovics András szerint több problémás eleme is van az önkormányzati finanszírozásnak

Székesfehérvár polgármestere a Népszavának adott interjút, amelyben jellemzően nem volt elégedetlen a kormányzattal de néhányszor azért odabökött. Ilyeneket is nyilatkozott:

„számos esetben – közterületek, temetők rendben tartására, a hivatal fenntartására – nem kapjuk meg a megfelelő mértékű feladatfinanszírozást, ezért helyi adóbevételekből kell kiegészítenünk, ami alapvetően az iparűzési adó. Ezért mondom, hogy enélkül ma az önkormányzati finanszírozás elképzelhetetlen. Szeretném, ha pártpolitikától függetlenül érdemi egyeztetés folyna a mindenkori városvezetők és kormány között, szervezett formában. Ne csak a napi ügyekben, hanem hosszabb távú kérdésekről is, például, hogy mit várunk el öt-tíz-tizenöt éves távlatban az önkormányzatoktól. Ma ez teljesen hiányzik.”

De beszélt arról is Cser-Palkovics András, hogy hiába kérik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat, továbbra sem kapják meg: „az elsők között voltam, aki polgármesterként nyilvánosan is elmondtam, hogy jó lenne, ha a városvezetők megkapnák a település-specifikus adatokat a járvánnyal kapcsolatban. Ez ugyanis a települési védekezésben is segítene, ráadásul bizonyos döntések társadalmi elfogadottságát is erősítené. Például megmutathattuk volna a húsvéti korlátozások hatását a betegszám alakulása alapján. Ilyen számok azonban most sem állnak rendelkezésünkre.”

Tovább olvasom