Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester a bérlakástörvényről: Nem jó

Budapest XVI. kerületének fideszes polgármestere után Székesfehérvár kormánypárti vezetője is elmondta a véleményét a Böröcz-féle törvénytervezetről.

2021. május 14. 19:50

Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester a bérlakástörvényről: Nem jó

Cser-Palkovics azt írta a Facebookon a bérlakástörvény tervezetére, hogy 

„a lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó”.

A székesfehérvári fideszes polgármester úgy látja, csak a tulajdonosnak van joga dönteni a tulajdonáról, ez pedig a bérlakásoknál nem más, mint az önkormányzat.

„Ezt kizárólag közérdekből, értékarányos megváltás ellenében lehet korlátozni (pl. kisajátítás). Nem helyes tehát, hogy az országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről” – írja még Cser-Palkovics, majd hozzáteszi:

A határozott időre kötött lakásbérleti szerződések esetén ezt még el is tudná fogadni, de a határozatlan időre kötött szerződéseknél nem.

„Az önkormányzati lakáspolitika fontos része az adott település működtetésének, a lakások pedig a település vagyonának. A benyújtott törvényjavaslat határozatlan időre bérbeadott lakásokra vonatkozó része megfontolandó, valóban több évtizedes problémák megoldására lehet alkalmas eszköz, ezt a megoldást Székesfehérvár önkormányzata támogatni tudja.
A határozott időre kötött lakásbérleti szerződések tekintetében azonban a benyújtott – minden feltételt és korlátot nélkülöző, egyoldalú értékesítést tartalmazó – tervezet, jelenlegi formájában nem elfogadható. Komoly társadalmi problémákat eredményezne, megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát, ráadásul komoly vagyonvesztést okozna. 

A következő napokban ezért szakpolitikai javaslatokat fogalmazunk meg a kezdeményező képviselő felé. Olyan megoldásokon kell dolgoznunk, melyek együttesen szolgálják a város és a bérlők hosszútávú érdekeit is. Bízunk abban, hogy ezek a jogszabály véglegesítése során meghallgatásra kerülnek” – olvasható a bejegyzésben.

Tovább olvasom