Cser-Palkovics András: Kormánypárti képviselők sem támogatják az iparűzési adó felfüggesztését

Kedd este a Szeged Televízió új közéleti műsorának, a Témának volt a vendége Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Fideszes polgármestere.

2020. november 18. 20:14

Cser-Palkovics András: Kormánypárti képviselők sem támogatják az iparűzési adó felfüggesztését

Cser-Palkovics András közvetlenül Karácsony Gergely főpolgármester után szólalt meg a műsorban és ellenzéki kollégájához hasonlóan ő is határozottan elutasította Parragh László javaslatát. Külön kiemelte, hogy egyelőre nem tud a kormány ilyen irányú terveiről, a kamara elnökének ötlete az, amivel ő nem tud azonosulni.

Elmondta, hogy a közepes és nagyobb városoknak a helyi iparűzési adó jelenti a legfontosabb bevételi forrását: nincs egyetlen olyan terület sem, ahol ne használnák fel ezek a települések az így befolyó pénzt.

Cser-Palkovics rögtön példákat is hozott arra, milyen közszolgáltatásokra költik el ezeket a forrásokat az önkormányzatok:

  • óvodák és bölcsődék fenntartása,
  • színházak működtetése,
  • közösségi közlekedés,
  • városüzemeltetés,
  • egyetemek támogatása,
  • egészségügy fenntartása,
  • szociális támogatások.

A polgármester azt is sérelmezte, hogy a kamarai javaslat visszamenőleges hatállyal már a 2020-as kötelezettségeket is elvenné a várostól, a jogász végzettségű politikus szerint ez teljesen értelmezhetetlen. Elmondta, hogy a helyi adók tekintetében már most is komoly bevételkiesés tapasztalható.

Nem kellene feláldozni az önkormányzatiságot egy-egy jó nyilatkozat érdekében, szerinte most együttműködésre lenne inkább szükség.

Azt is hangsúlyozta, hogy az iparűzési adó forgalmi típusú közteher, vagyis a válság miatt bajba jutott cégek eleve kevesebbet fizetnének belőle, ezért nem így lehet hatékonyan segíteni a vállalkozásokat. Sőt, ha fel akarjuk zárkóztatni őket Nyugat-Európához, akkor az önkormányzatokat is fel kell, hiszen ők biztosítják azt a környezetet, amiben a cégek működnek.

Ő személyesen beszélt olyan kormánypárti képviselőkkel, akik nem támogatják a javaslatot, így kétségei vannak azzal kapcsolatban, valóban meg fog-e végül valósulni.

A kormány Európai Uniós vétójával kapcsolatban úgy nyilatkozott, szerintem nem a polgármesterek feladata ezt az ügyet értékelni. Azt azonban elismerte, hogy a forrásokra, amiknek a kiosztása emiatt most elakadt, óriási szükség lenne helyi szinten.

Tovább olvasom