Csendkirályt játszik az egyetem

Korábbi gyakorlatát folytatva, továbbra sem válaszol a Szegedi Tudományegyetem írásban feltett kérdéseinkre. Legutóbb azt tudakoltuk, mekkora összeggel számolhat az Európai Uniótól kapott Helyreállítási Alapból az SZTE.

2021. március 25. 17:56

Csendkirályt játszik az egyetem

Levelünket múlt hét szerdán, március 17-én küldtük el az SZTE sajtóosztályára, ám onnan még olyan értesítést sem kaptunk, hogy némi időt vesz igénybe a válaszadás. Emellett olyasmiről sem értesítettek bennünket, hogy információ hiányában nem tudnak válaszolni kérdéseinkre.

Az uniós pénzalapból érkező, a hazai egyetemek fejlesztésére szánt keretösszegről legutóbb az Érkeznek a százmilliárdok a szegedi egyetemre is? című cikkben foglalkoztunk. A kormány döntése alapján közel 1500 milliárd forint fejlesztési összeg áll az elkövetkező években a hazai felsőoktatás rendelkezésére, alapvetően infrastrukturális beruházások megvalósítására.

A Telex értesülésére hivatkozva ennek kapcsán megírtuk, hogy a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési, Innovációs Hivatal (NKFIH) által az erre a célra kiírt pályázat során 955 milliárd forint felosztásáról megszületett az előzetes döntés. Erről pedig tájékoztatták az egyetemeket.

Korábbi írásunkban arról is beszámoltunk, hogy az egyetemeknek olyan komplex fejlesztési terveket kellett ezzel kapcsolatban benyújtaniuk, amely minimum összege nem lehetett kevesebb, mint öt milliárd forint, de 180 milliárdnál sem számolhattak többel.

Közel egy hete azzal kerestük meg a SZTE vezetését, hogy kaptak-e értesítést, mekkora pályázati összeget hagyott jóvá számukra az NKFIH. Érdeklődésünket nem gondoljuk idő előttinek – bár ez sem kizárt –, mert úgy tudni, hogy a pályázatról szóló értesítéseket már postázták valamennyi hazai egyetemnek. Így tudni lehet: melyik egyetem mekkora pályázati összeggel számolhat a közeljövőben.

Hogy nem légből kapottak lehettek a Telex.hu értesülései, alátámasztja, hogy már egy hete tudni lehetett, még ha nem is teljes bizonyossággal, hogy melyik felsőoktatási intézménynek mekkora összeget hagytak jóvá.

Megírtuk, hogy a legnagyobb nyertes az összevont agráregyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely a maximálisan elnyerhető 180 milliárd forintra számíthat. A vesztes oldalon úgy tudni az ELTE és a Corvinus Egyetem található, amelyek egyetlen forinthoz sem jutottak.

Az ELTE nem lesz modellváltó egyetem, vagyis belátható időn belül nem alapítványi formában működik. Akár ez is magyarázhatja, hogy a pályázat elbírálói ezért kosarazták ki a legnagyobb hazai egyetemet. A Corvinusról tudni, hogy alapítványi átalakulásakor megkapta az államtól a MOL- és a Richter-részvények 10-10 százalékát, amivel messze a legtehetősebb magyarországi felsőoktatási intézménnyé vált.

Szegeden, annak vonzáskörzetében, és talán nem túlzás, az egész Dél-Alföldön az egyik, sokakat leginkább foglalkoztató kérdés: mekkora fejlesztési pénzre számíthat az SZTE.

Várjuk az egyetem válaszát.

B. P.

Tovább olvasom