Cseh Katalin: Az Unió nem a gyerekek átoperálásáról szól, hanem a végtelen lehetőségekről

Felnőtt, már szavazhat egy olyan generáció, akik beleszülettek az Európai Unióba, teljesen természetes nekik, hogy tagjai vagyunk a közösségnek, magától értetődő nekik az összes lehetőség, érték. Hogyan tudja az értékeit megjeleníteni az Európai Unió? Néha sehogy, vagy csak nagyon rosszul. Erről egy EP-képviselő beszélt Szegeden. Cseh Katalin a Momentum TizenX vendége volt, és elsősorban ifjúságpolitikai kérdésekről beszélgettek vele.
Garai Szakács László

2023. március 10. 11:55

Cseh Katalin: Az Unió nem a gyerekek
átoperálásáról szól, hanem a végtelen lehetőségekről

A 2019-es EP-kampányra készülve, az egyik első tanács, amit kaptak a Momentum jelöltjei, hogy felejtsék el a fiatalokat.

 

– Azt tanácsolták, ne célozzunk rájuk. Nem szavaznak, nem aktívak, nem érdekli őket a politika, nem lehet őket elvinni szavazni. Azt mondtam erre, ez egy rohadt nagy hülyeség. Pont azért tartott a magyar politikai élet, ahol, mert nem törődnek a fiatalokkal, senki nem foglalkozik a problémájukkal – mondta Cseh Katalin a Campus Beer&More-ban.

 

A Borsik Viktor, a TizenX országos elnöke moderálta beszélgetésen elhangzott az is, ez nemcsak a magyar, az európai politikában is óriási probléma. – Azokat nem tudja, akarja megszólítani senki, akik a legfontosabbak a jövő szempontjából. Nekik nincs megfelelő hangja. A Momentum ezen próbál változtatni. Még nagyon hosszú az út előttünk, de fontosnak tartom, hogy nálunk vannak valóban fiatal politikusok. Mert őszintén szólva, kicsit rosszul vagyok attól, hogy más pártokban nálam idősebbek vezetik az ifiszervezeteket – jegyezte meg az EP-képviselő. Én meg azt jegyzem meg, hogy a 34 éves Cseh Katalin mondta ezt.

 

(fotók: Malatinszky Dávid)

 

Az EP-képviselő szerint az ifjúság képviselete az EU-ban nem az Erasmus- meg az Interrail-program védelmét jelenti, sokkal többet kell ennél tenni, bár ezek tényleg nagyon fontos alapok.

 

– Óriási fájdalmam, főleg a hazai történések fényében, hogy az uniónak nagyon kevés kompetenciája van az oktatásban. Ösztöndíjprogramokat tud adni, de gyakorlatilag ennyi. De joggal érezhetjük úgy, hogy a közoktatás minősége hazánkban oda vezet a kormánynak köszönhetően, hogy egy magyar fiatal sokkal kevesebb eséllyel fut neki a jövő munkaerőpiacának, mint egy portugál vagy egy ciprusi vagy egy svéd. Végtelenül elavult skilleket tanulnak a diákok. Nem olyanokat, amik valóban kellenének egy állás minél jobb betöltéséhez. Ezért is lenne jó, ha lennének valamilyen közös, európai sztenderdek, amikhez tartani kellene magunkat. Hogy ne történhessen meg az, hogy egy alaptantervet monopolizál a kormány és ideológiai céljainak rendeli azt alá – mondta Cseh Katalin.

 

 

Ahol van még hiányossága, adóssága az Európai Uniónak, az a mentális egészség. – Akár a koronavírus-járvány okozta lezárások kapcsán, akár a stressz, az örökös bizonytalanság, a klímaváltozás, az újraiparosodás, a háború a szomszédban lennének olyan teendők, amikkel foglalkoznia kellene az Uniónak. Ezekből különösen fontos lenne a klímaváltozás elleni küzdelem, ezen a területen hatalmas lemaradásaink vannak – közölte az EP-képviselő.

 

 

Cseh Katalin arról is beszélt, egyre többen vannak olyanok, akik azért döntenek úgy, hogy itthagyják az országot, mert nem akarnak napi szinten szorongva, gyomorgörccsel ébredni – és nemcsak fiatalok érzik, gondolják ezt így. Az Unió ugyanis nem a gyerekek átoperálásáról szól, hanem a végtelen lehetőségekről.

 

– Az anyagi indokok egyre kevésbé fontosak, a közérzet legalább olyan fontos. Senki nem akar örökké haragos, boldogtalan lenni. Egyre többen gondolják azt is úgy, hogy nem szeretnék, ha a gyerekükben már az óvodában gyűlöletet próbálnak kelteni. Egy barátnőm a minap mesélte, a három éves kiscsoportos gyereke azzal jött haza az oviból, hogy azt kiabálta, „migráns, migráns!” Ezt nyilván hallania kellett az óvodában – mondta Cseh Katalin.

 

Aki ennek kapcsán azonnal közölte, négy éves EP-képviselői munkája alatt folyamatosan újra és újra szembesül azzal, hogy az Európai Bizottság mennyire rosszul kommunikál, pedig rengeteg pénzt költenek el erre. A fiatalokat pláne nem tudják megszólítani.

 

 

„Csak akkor fogják a fiatalok azt érezni, hogy Európa tényleg róluk szól, ha ezeken is tud változtatni az Unió.”

 

A fórumot az Ifjúság Európai Éve programsorozat folytatásaként rendezte a Momentum, az országban először Szegeden tartottak ilyen beszélgetős estet. Az Ifjúság Európai Éve 2022-ben volt, a tavaly szervezett eseményeknek, találkozóknak, sikerült rávilágítani arra, milyen fontos szerepet játszanak az európai fiatalok a jövő építésében és egy környezetkímélőbb, befogadóbb és digitalizáltabb Európai Unió létrehozásában.