Cseh Katalin a Témában: Felvette az Európai Bizottság a kesztyűt, látszanak a következményei a kormányzati visszaéléseknek!

„A választási önkényuralom hibrid rezsimje” – ízlelgessük, ez lehet a magyarországi politikai rendszer elnevezése az Európai Unió szerint. Az Európai Parlament először készül hivatalosan határozatba foglalni: Magyarország nem teljesértékű demokrácia többé. Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön szavaz a jelentésről. A Téma vendége a Momentum EP-képviselője.
Garai Szakács László

2022. szeptember 14. 13:05

Cseh Katalin a Témában: Felvette az
Európai Bizottság a kesztyűt, látszanak a következményei a
kormányzati visszaéléseknek!

– Mit lehet várni a harmadik országjelentéstől? – kérdezte Balogh Judit hírigazgató Cseh Katalint.

 

– Reménykedhetünk abban, hogy valóban nem adják oda az uniós pénzeket az Orbán-kormánynak komoly garanciák, kötelezettségvállalások nélkül. Így tényleg odamehetnek az uniós pénzek, ahol szükség van rájuk, és az nem Mészáros Lőrinc zsebe – felelte erre Cseh Katalin.

 

Az EP-képviselő szerint nagyon szomorú, hogy egy határozatban azt lehet olvasni a hazánkról, hogy nem demokrácia, hogy elvesztegettük azt az esélyt, amit az uniós csatalakozással kaptunk.

 

„De hiszem azt, hogy ez még visszafordítható, és ezért kell az, hogy uniós pénzeknél a Bizottság is megtegyen mindent azért, hogy garantálni tudja azt, hogy ezek a pénzek a ne a demokrácia további leépítését szolgálják.”

 

Cseh Katalin megerősítette, a Momentum azért küzd, hogy Magyarországra megérkezzenek az uniós pénzek. Kórházak, iskolák kapják, fordítódjon munkahelyekre ez a támogatás. Közvetlenül a városok kapják ezeket a forrásokat, sorolta az EP-képviselő. – Aki akadályozza ezeknek a pénzeknek a megérkezését, az a tizenkét éve hatalmon lévő Fidesz. Akik nem voltak hajlandók meglépni azokat az antikorrupciós reformokat, amik ahhoz kellenek, hogy megérkezzenek ezek az uniós pénzek. Lehet itt az ellenzékre mutogatni, csak ez nevetséges. Ők kormányoznak tizenkét éve.

 

Nézze meg a beszélgetést!