Cseberből vederbe: a fideszes politikusok után Tiborczhoz és Mészároshoz köthető emberek kerültek az egyetemek kuratóriumaiba

Még csak két modellváltó egyetemen jelentették be kik az új tagok, de már ez alapján is sejteni lehet, hogy milyen szempontok érvényesülnek az utódok kiválasztásában.
Kékes Viktória

2023. március 30. 07:50

Cseberből vederbe: a fideszes politikusok után Tiborczhoz és Mészároshoz köthető emberek kerültek az egyetemek kuratóriumaiba

Némi időhúzás és hazudozás után, de nagy nehezen távoztak a kormánypárti politikusok az egyetemi alapítványok kuratóriumaiból (van persze kivétel). Ennek már két hónapja, ezért a Telex megnézte, kik kerültek a helyükre. Mint írják, a legtöbb alapítványnál még nem lehet tudni, kik kerülnek a lemondott tagok helyére, van azonban két egyetem, ahol már bejelentették a személyi változásokat.

 

Az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány új tagjai közé Nagy Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese került be, a kuratóriumi elnöke pedig a testületben már korábban is helyet foglaló Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere lett. 

 

A Gránit Bankban tavaly januárban szerzett többségi tulajdonrészt egyik cégén keresztül a miniszterelnök veje, Tiborcz István. 

 

A Pannon Egyetem kuratóriumába Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. tulajdonosa és Bartus Péter, a Pannon Egyetemért Alapítvány operatív igazgatója került be. A kuratórium elnöke itt Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi elnöke lett. 

 

Szabadics cége rendszeres szereplője az állami közbeszerzéseknek, Mészáros Lőrinc rendszeres konzorciumi partnere. A Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. 2019-ben 8 milliárd forint összegű közbeszerzést nyert el, a cégvezető pedig 2019-ben pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapta meg.

 

Cser-Palkovics András ugyan azok közé a fideszes polgármesterek közé tartozik, akik időről-időre kritikát fogalmaznak meg a kormánnyal szemben, de azt is mindig hozzáteszi, hogy 

 

„Tartozok egy közösséghez, ezt Fidesznek hívják. '89 környékén léptem be, nem is szándékozom innen kilépni, ide tartozom”.