Családi nappal zárult a csapadékvíz-elvezető program újabb két ütemének befejezése Újszegeden

Megünnepelték péntek délután Újszegeden, a víztorony melletti játszótéren, hogy befejeződött a városrész csapadékvíz-elvezető rendszerének megújítása. Az érdeklődőket játszóházzal is várták.
Rafai Gábor

2022. március 18. 19:12

Családi nappal zárult a csapadékvíz-elvezető program
újabb két ütemének befejezése Újszegeden

– Régi gondja oldódott meg az elmúlt másfél évben az itt élőknek: Újszegeden hét, a marostői városrészben pedig kilenc utca csapadékvíz-elvezető rendszere újult meg. Az éghajlatváltozás miatt az elmúlt időben többször is villámárvizek alakultak ki, amikor néhány óra alatt zúdult le annyi csapadék, mint korábban egy hónap alatt. Ezt már nem tudta elvezetni a régi rendszer – mondta a családi napon Mihálik Edvin.

 

A Szeged Zöld Város Programért felelős tanácsnok arról is beszélt, hogy korábban, 2018–19-ben már hat városrész 22 utcájában épült hasonló csapadékvíz-elvezető rendszer, Dorozsmán pedig víztározó.

 

A program újabb két ütemében Újszegeden hét utcában – Borostyán, Asztalos, Radnóti Miklós, Haladás, Babits Mihály, Krúdy Gyula és Wallisch Kálmán – folytatódott a korszerű csatornahálózat kiépítése összesen 4296 méter hosszan.

 

Kiskundorozsmán, a Bánomkerti öblözetben kilenc utcát – Széchenyi István, Zalán, Kút, Nap, Széna, Ballada, Palóc, Majális, Rigómező – érintett a fejlesztés, itt összesen 5312 méter csatorna épült.

 

 

A projekt része volt a dorozsmai Bánomkerti csapadékvíz-főgyűjtő csatorna rekonstrukciója és kapacitásának növelése a Negyvennyolcas és a Basahíd utca között, 1568 méteren.

 

Szintén a fejlesztés részeként kilenc marostői utcában – Aranka, Borbála, Dorottya, Gizella, Ildikó, Izabella, Klára, Melinda és Orsolya – épült esővíz-elvezető csatorna, valamint megvalósult a Kürü sori árok mederburkolása a Katalin utca és a Fő fasor közötti szakaszon. Megépült továbbá egy három szivattyúállásos átemelő is a Pinty utcában, hogy az összegyűjtött csapadékvíz gond nélkül eljuthasson az azt befogadó Holt-Marosba. Marostőn összesen 5028 méter csapadékvíz elvezető rendszer készült. 

 

A Szeged, belterületi csapadékvíz-elvezetés III. és IV. ütem megvalósítására nettó 1 milliárd 272 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat. Ebből nettó 1 milliárd 50 millió forintot tett ki az európai uniós támogatás, 128 millió forint az önkormányzat saját forrása volt, és a Szegedi Csatornamű Társulat is hozzájárult a fejlesztéshez 94 millió forinttal. A két ütemben összesen több mint 16 kilométer csapadékvíz-elvezető rendszer létesült.

 

Mihálik Edvin elmondta, bár sok kellemetlenséggel járt a program megvalósítása, de megérte az itt lakóknak, hiszen a beruházás befejezését követően jelentősen javultak az érintett területen élők életkörülményei. A kiépülő csatornarendszer hosszú távú megoldást jelent a belvízproblémákra, és a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék is könnyebben elfolyik a területről, ezért a jövőben nem okoz nagy károkat.