Csaknem 380 millió forintba kerültek Orbán Viktor külföldi útjai 2020 januárja óta

A miniszterelnök minden harmadik külföldi útjára különgéppel repült.
Kékes Viktória

2022. december 05. 08:11

Csaknem 380 millió forintba kerültek Orbán Viktor külföldi útjai 2020 januárja óta

Hivatalos látogatásai miatt több mint száz napot töltött külföldön 2020 januárja és 2022 augusztusa között Orbán Viktor kormányfő – tudta meg az Rtl.hu.

 

Ezeken az utakon összesen több mint 220 millió forintot költöttek a miniszterelnök, valamint az őt kísérők szálláshelyeire, és csaknem 140 millió forint ment el az útiköltségre. 

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatása szerint a több mint 70 út során a delegációk tagjai összesen 15 millió forintnyi napidíjat számoltak el.

 

A szállásokra általában 100 és 200 ezer forint közötti összeget költöttek fejenként, azonban akadt néhány kiugró eset is. 

 

Idén januárban például Párizsban tárgyalt Orbán Viktor, az őt kísérő, összesen 7 fős delegáció szállására pedig 5,2 millió forintot számoltak el. Ez fejenként csaknem 750 ezer forint.  

 

Nagyobb kiadást jelentett egy májusi brüsszeli út is, ahol 6,2 milliót költöttek a 12 fős delegáció szállására, ami fejenként több mint 500 ezer forintot jelent.  

 

Az utiköltségek végöszegét jelentősen megdobja, hogy bár a kormány rendre letagadja, de a miniszterelnök az Airbus A319-s repülőt „kormánygépként” használja: 

 

Orbán Viktor a vizsgált időszakban a külföldi utak mintegy harmadában – összesen 24 alkalommal – ezzel a repülővel utazott külföldre. A többi esetben a külügyi tárca vásárolt repülőjegyeket.

 

Legutóbb például a mindössze 350 kilométerre fekvőMariborba utazott a különgéppel, miközben kormányzati autókonvoj is ment Szlovéniába.

 

A külföldi utakra a miniszterelnököt általában 15–20 fős delegáció kíséri el, de tavaly novemberben például 

 

több mint ötvenen utaztak vele Isztambulba.

 

A delegációnak gyakori tagja Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa, Rahói Zsuzsanna főtanácsadó, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója, valamint Máté János, a Miniszterelnöki Programiroda vezetője. A miniszterek közül gyakori útitárs volt Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter is, de volt, hogy Kocsis Máté frakcióvezető, Pintér Sándor belügyminiszter vagy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kísérte Orbán Viktort.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind