Csak részben hátrál meg a kormány: a másodállást továbbra is engedélyeztetnék, a vezénylést csak békeidőben korlátoznák az orvosoknál

Legalább részben visszavonulót fújt a kormány, elsősorban a vezényelhetőség szabályait enyhítik. Igaz, csak békeidőben.

2020. november 27. 17:11

Csak részben hátrál meg a kormány: a másodállást továbbra is engedélyeztetnék, a vezénylést csak békeidőben korlátoznák az orvosoknál

Pintér Sándor levelet küldött a Magyar Orvosi Kamarának, amelyben a törvény vitatott pontjaival kapcsolatban több engedményt is tett.

A legtöbb kritikát kiváltó rendelkezés, az 1+1 évre elrendelhető kivezényelhetőség esetében komoly engedményeket tett a kormány. Számos egészségügyi dolgozó jelezte ugyanis, hogy elfogadhatatlan számára ez a szabály, aminek az értelmében az orvosokat akár az ország másik felébe is át lehetett volna vezényelni legfeljebb két évre.

A belügyminiszter levele szerint a kormány elfogadta azt a javaslatot, hogy ez a rendelkezés békeidőben legfeljebb 44 napra legyen érvényes egy éves időszakon belül. Veszélyhelyzetben azonban maradna a jelenlegi átvezénylehetőség, de legalább nem két éves időszakra.

További könnyítést jelent, hogy azoknál a családoknál, ahol 16 évesnél fiatalatabb gyerek van és mindkét szülő „szolgálati jogviszonyban áll”, csak egyiküket lehet így kirendelni.

Pintér Sándor szerint azzal is egyetért a kormány, hogy a vállalkozói jogviszonyban álló dolgozókra is ki kell terjednie a béremelésnek.

A másodállások tilalmára vonatkozó szigorú összeférhetetlenségi szabályokból azonban nem engedett, pedig sokan vélik úgy, hogy ezek a rendelkezések veszélybe sodorhatják az ellátást, mert bizonyos területeken így nem lesz orvos.

Abba azonban belement a belügyminiszter, hogy az új munkaszerződések aláírásának határidejét, tekintettel a járványra, kitolják – várhatóan jövő nyárig.

„Úgy tűnik, a tárgyalások ha nem is voltak egyszerűek, de eredményesek voltak” – reagált a levélre Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamra elnöke.

Címlapon

mutasd mind