Csak az érettségizhet idén május 4-től, akinek a felvételihez kötelező vizsgázni

Összesen 113 ezren jelentkeztek érettségire idén, de ebben a számban benne vannak azok is, akik előrehozott érettségit tennének. Erre nem lesz lehetőségük.

2020. április 16. 11:50

Csak az érettségizhet idén május 4-től, akinek a felvételihez kötelező vizsgázni

Csak a végzősök érettségizhetnek idén, tehát a kormány szigorított Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az operatív törzs oktatási akciócsoportjának vezetője által korábban tett ajánlását, ami úgy szólt, ha lehet, ne érettségizzen az, akinek nem muszáj.

A kormány szerdai döntésének értelmében csak 83 ezren érettségizhetnek így idén. Kizárólag írásbeli érettségi lesz, szóbelizni csak ott engedik a diákokat, ahol eddig sem volt írásbeli.

Május 4-én kezdődnek az érettségi vizsgák, nagyjából 2 hétig tart majd.

A vizsgázók száma egy helyiségben nem haladhatja meg a 10 főt, és másfél méteres távolságra kell lenniük egymástól a diákoknak.

Ez a döntés érdekes, mert, eddig is megvolt a másfél méter az érettségizők között az írásbeliken, illetve több orvos is többször elmondta már, hogy nem elég a másfél méteres távolság.

Gulyás Gergely azt is elmondta: aki nem májusban érettségizni, az szeptemberben is megteheti, igaz, így csak a 2021-es felsőoktatási felvételi eljárásban vehet részt.

A miniszter kiemelte muszáj megtartani az érettségit, mert enélkül nem tudnak továbbmenni a diákok a felsőoktatásba.