Első szegedi civil konferencia: hasznos tapasztalatcsere az IH Rendezvényközpontban

Első alkalommal szerveztek konferenciát civil szervezeteknek Szegeden. Vasárnap az IH Rendezvényközpontban valójában két konferencia volt egy időben és egy helyszínen: a Szeged teremben a szegedi alapítványok és egyesületek képviselői vehetnek részt szegedi és országosan is elismert, a nonprofit szektorban dolgozó szakemberek előadásain, míg a konferencia másik része a betegséggel, fogyatékkal élőknek szól. A Boncz Géza teremben a mozgás-, hallás-, látáskorlátozottak, az értelmi fogyatékkal és a sclerosis multiplex-szel élők, vagy az autista emberek mindennapi problémáiról tanácskoznak az érintettek.
Rafai Gábor

2022. december 04. 14:10

Első szegedi civil konferencia: hasznos tapasztalatcsere az IH Rendezvényközpontban

– Nagy igény volt egy ilyen konferenciára, ezt bizonyítja az is, hogy már az első alkalommal ötven nonprofit szervezett kétszáz szakembere jött el. Bár nevében szegedi a rendezvény, de jöttek szakemberek Budapestről és Békés megyéből is – mondta a főszerevező, Jávorszky Iván. 

 

A szegedi önkormányzat civil ügyi főreferense szerint hagyományteremtő rendezvényt sikerült most útjára indítani. A konferencia fontos célja, hogy találkozzanak, beszéljenek egymással az érintettek és kicseréljék gondolataikat. Reményei szerint a következő években tovább bővül a résztvevők száma, és egyre több hasznos ötlettel segítik majd egymást a civilek.

 

– Szeged szolidáris város, ezzel a konferenciával is szeretné kifejezni az önkormányzat együttérzését a fogyatékossággal élő emberekkel, és megerősíteni tartós együttműködési szándékát a nonprofit szervezetekkel. Szegeden több mint ezer ilyen szervezet működik. Nagyon örülünk annak, hogy városunkban ilyen színes a civilek élete, ilyen lelkes és hozzáértő emberek segítik a nehéz körülmények között élő embertársainkat a mindennapokban

 

– mondta megnyitó beszédében Binszki József. Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a konferencia szorosan kapcsolódik a fogyatékkal élők világnapjához, egyben szeretné felhívni a figyelmet az esélyegyenlőségre, mert a fogyatékosság nem betegség, hanem állapot, ami az érintettek egész életet képes megnehezíteni.

 

– A fogyatékosság nem csupán személyes probléma, hanem társadalmi ügy, emberjogi kérdés is a kollektív felelősségvállalás azokért az emberekért, akik fogyatékkal születtek vagy később, életünk során váltak azzá

 

– mondta az alpolgármester. 

 

 

Vasárnap késő délutánig a többi között előadásokat hallhatnak a résztvevők 

  • sclerosis multiplex-szel élő emberek életmódjáról,
  • a gyógyszeripar új távlatairól,
  • a közösség gyógyító erejéről, valamint arról, hogy
  • milyen életet élünk és milyet szeretnék élni?
  • Szó lesz még a rehabilitációról és
  • a foglalkoztatás aktuális kérdéseiről is,
  • Duda Ernő virológus professzor pedig előadást tart viruló vírusokról és arról, mit tehetünk az egészségünkért.

 

Ezzel párhuzamosan a civil szervezetek vezetői szakmai előadásokon hallhatnak többek között a testvérvárosi kapcsolatokról és az amerikai civilekről,  az önkéntesekkel való együttműködéséről, az adományozás adójogi kérdéseiről, valamint a civil pályázatokról, de bemutatják jól működő programjaikat a szegedi civilszervezetek is.

 

Az előadásokkal párhuzamosan a Tisza teremben Tóth Gabriella pszichológus ad személyre szóló tanácsokat, a Maros teremben pedig az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szakemberei állnak az érdeklődők rendelkezésére.

 

Az esemény főszervezője a szegedi önkormányzat és a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád-Csanád Megyei Egyesülete volt.